Közélet

Küszöbön a kötelező sorkatonai szolgálat a szomszédban, a miniszterelnök már aláírta a jóváhagyást

Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy aláírta a jóváhagyást a 75 nap időtartamú kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítására. A kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetését még idén januárban kezdeményezték.

A szerb államfő bejelentette, hogy főparancsnokként és elnökként aláírta hozzájárulását a 75 napos rendes katonai szolgálat újbóli bevezetéséhez.

“Szeretnék hinni abban, hogy Szerbia kormánya is elfogadja majd ezt a javaslatot. Szeretnék hinni abban, hogy önök mindannyian megértik, mennyire szükségünk van egy erős hadseregre, és hogy mennyi fegyvert kell még vásárolnunk, gyártanunk, előállítanunk. Arra nem vágyódunk, hogy másokat megtámadjunk és nem is fogunk ilyet tenni. Ellenben szeretnénk elrettenteni mindazokat, akik naponta, szüntelenül fenyegetnek bennünket” – harangozta be Vučić a Katonai Akadémia, és a Katonaorvosi Akadémia orvosi karának kadétjainak első tiszti ragjait népszerűsítő ünnepélyes ceremónián.

Vučić a közelmúltban már beszélt arról, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat 60+15 napig tartana, ami a férfiak számára kötelező lenne, a nők pedig önkéntesként léphetnének be a seregbe.

Forrás: Pannon RTV és Szabad Magyar Szó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb