Közélet

Újabb intézkedéseket hozott, saját hatáskörében a szegedi önkormányzat

A szegedi önkormányzat sajtóosztálya a következő intézkedések meghozataláról döntött saját hatáskörben március 15-én:

  1. Az önkormányzati dolgozók védelme érdekében távmunkára küldi azokat, akik otthonról is el tudják végezni munkájukat és akiknek kiskorú gyermeke van.
  2. A szegedi óvodák és a bölcsődék hétfőn és kedden még nyitva tartanak, március 18-tól pedig a nyári ügyelet lép életbe. Március 23-tól csak azoknak a családoknak biztosítják a gyerekfelügyeletet, ahol máshogy nem tudják megoldani. Arra kérik a kormányt, hogy a közoktatási intézmények finanszírozásánál ne vegyék figyelembe a hiányzásokat!
  3. Arra kérik a szülőket, hogy a lehető leghamarabb jelezzék az ETELKA-rendszerben (Szeged város közétkeztetési portálja: B.T), hogy igényt tartanak-e a közétkeztetésre! Március 18-tól csak ebéd elvitelére lesz lehetőség a kijelölt iskolákban, amelyről hamarosan tájékoztatást kapnak.
  4. Elrendelik, hogy valamennyi szegedi városi kulturális és sportintézmény szüneteltesse a működését. Ez vonatkozik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárra és fiókintézményeire, a Szent-Györgyi Albert Agórára, a IH Rendezvényközpontra, a Szegedi Nemzeti Színházra, a Belvárosi Mozira, a művelődési házakra és a Vadasparkra is. Az önkormányzati sportintézményekbe csak a hivatásos versenyzők mehetnek be, az Anna Fürdőbe pedig az OEP által támogatott gyógyászati céllal érkezők.
  5. A hivatali ügyfélszolgálatoknál egyszerre csak annyi ember tartózkodhat bent, ahány ügyintéző van. Kérik, hogy a várható túlterheltség miatt csak halaszthatatlan esetben keressék a munkatársakat! Lehetőség szerint online vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot!
A Belvárosi Moziban is szünetel a vetítés (Fotó: Szabó Dávid)

Az önkormányzat munkahelyekre, vendéglátó helyekre is megfogalmazott ajánlásokat:

  1. Arra kérnek minden szegedit, hogy a munkaidőn túl maradjanak otthon! Ha elhagyják otthonukat, rövid időre tegyék, kerüljék a társas érintkezést, és amint hazaértek, alaposan mossanak kezet!
  2. Kérik, hogy minden egyéb ügyintézést online, vagy telefonon tegyenek meg, és ahol lehet, online vagy bankkártyával fizessenek!
  3. Arra kérik a szegedi munkaadókat, hogy mindenhol rendeljék el a távmunkát, ahol ez lehetséges!
  4. A patikákon és az élelmiszerboltokon kívül felszólítanak minden szegedi üzletet, hogy zárjanak be vagy korlátozzák nyitvatartásukat!
  5. Valamint nyomatékosan felszólítják a szegedi szórakozóhelyeket és vendéglátóhelyeket, hogy a járvány veszélyhelyzetre tekintettel ne nyissanak ki, az éttermek lehetőség szerint álljanak át a házhozszállításra! Felszólítjuk továbbá a kormányt, hogy az ételszállító dobozok termékdíját törölje el a veszélyhelyzet idejére.

HIGIÉNIA:

  1. Felszólítják a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges védőfelszereléseket, a védőmaszkokat, orvosi kesztyűket és fertőtlenítőszereket az egészségügyi szakembereknek, a védekezésben és a közszolgáltatások biztosításában résztvevőknek.
  2. Minden szegedi intézményében és önkormányzati cégnél folyamatos és rendszeres takarítást és fertőtlenítést végeznek. Mindenhol rendelkezésre bocsátanak kézfertőtlenítő szert is.

KÖZLEKEDÉS

  1. A tömegközlekedésben március 18-tól átállnak a nyári menetrendre és megszüntetik az éjszakai járatokat. A Volánnak és az Szegedi Közlekedési Társaságnak már kiadták, hogy készüljenek fel a változtatásra, és készítsék el az új online és offline menetrendi tájékoztatókat.

SZOCIÁLIS

  1. Az idősek nappali klubjában a szociális étkeztetést március 18-tól helyben megszüntetik, csak az étel elvitelére lesz lehetőség.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb