Közélet

Koronavírus, péntek: kész a szegedi járványkórház, bezárt játszóterek Szegeden

A koronavírus miatti járvány minden nap valami újat hoz, folyamatosan változik a helyzet. Szegeden már a játszótereket is bezárták, valamint egy szegedi önkormányzati cég tízmillió forintért vett egészségügyi műszereket, a klinikai központnak. A gyermekügyelet helye is megváltozott.

A vírus elméletben gyermekekre nincs olyan veszéllyel, mint az idősekre, azonban hordozója bárki lehet a betegségnek, még ha tünetet nem is produkál. Ezt próbálják megelőzni önkormányzati rendelkezésekkel. Mivel az elmúlt napokban a szegedi játszóterek továbbra is tele voltak, az önkormányzati tulajdonban lévőket bezárták, illetve a kutyafuttatókat és edzőparkokat sem lehet használni.

Kép: Szabó Dávid
Egy jelenleg is használatban lévő játszótér a járvány idején, a bezárások előtt.

A Szegedi Vízmű infúziós pumpákkal, bronchoszkópos toronnyal és EKG-készülékkel segítette a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot. Ezek az eszközök nagy segítségükre lehetnek az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus járvány elleni küzdelemben.

Mára kialakították a szegedi II-es kórházat is, mint járvány-kórház. Az adományozott eszközökkel feltehetően legalább 400 beteget el tudnak látni.

Kép: Szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

A fertőzés az eddigi adatok szerint a 70 év felettiekre van a legnagyobb veszéllyel. Ezért arra kéri az önkormányzat a szegedi lakosokat, hogy ha idős hozzátartozója van, segítsenek neki a bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében. Semmiképp ne engedjék őket a városba, kerüljék a személyes kontaktust. Azonban ha van olyan szegedi idős lakos, akinek nincsen ilyen segítsége, Szeged város önkormányzata megoldja ezt helyette. A kiszállítás ingyenes, az ebéd pedig hétfőtől péntekig 800 Ft / adag. Heti kétszeri bevásárlás is lehetséges maximum 5000 Ft értékig, illetve vállalják a gyógyszerkiváltást. Az igényeket az önkormányzat telefonszámán lehet jelezni: 564-189.

Kép: Szabó Dávid

Fontos egészségügyi információ, hogy a járvány ideje alatt a gyermekgyógyászati alapellátási ügyeletét a Szegedi Gyermekklinika végzi március 23-ától, pontosan 16 órától.

Kép: Szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Országosan már három halálos áldozatról lehet beszámolni, akik a koronavírus miatt vesztették életüket. Igazolt fertőzött 85, gyógyult 7 fő. Karanténba 116 személy kényszerült.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb