Szegedi Arcok

Dr. Vizi András: “Sajnos, ugrott a nyugodt élet a családdal”

A szegedi Dr. Vizi András gyermeksebész, gyermek-traumatológus körül 3 nap alatt fordult meg a világ. 13 évet töltött a szegedi Gyermeksebészeten, de év elején úgy döntött a családjával, a munka helyett az együtt töltött idő és a magán praxis veszi át a helyet. A koronavírus azonban másként hatott életükre.

András a Gyermeksport Egészségügyi Csapat megálmodója. Célja a dél-magyarországi gyermeksport fejlesztése. Magánrendelésén segítette a gyermekeket nagy volumenű orvosi tudásával. Szakképzései során hosszabb időt töltött Frankfurtban illetve Ausztráliában. Tanulmányai során az összes külföldi és magyarországi gyermek-traumatológiai tanfolyamot elvégezte. Kifejezett szakmai érdeklődése körébe tartozik a mozgásszervi sebészet és a sportsebészet. Azonban a magánrendelés adta szabadságot fel kellett adnia, hiszen a járvány beköszöntével a Magyar Orvosi Kamara betiltotta a magán praxisokat.

Komoly intézkedéseket hozott a kormány a megfelelő számú orvos és ápoló tekintetében, vagyis akit lehet készenlétbe állítanak, hogy el tudják látni a fertőzött betegeket. Ezért András újra a Szegedi Gyermeksebészeten látja el a gyermekeket. Azt mondja, nem volt más választása és így is örül, hogy legalább marad állása, ha már a saját praxisa bezárásra került. Beszámolt arról, hogy a klinikán A és B héttel oldják meg az orvosok egymás között a beosztást. Egyik héten 4, másikon 5 orvos dolgozik.

Arról is kérdeztük, hogyan éli meg családapaként a helyzetet, valamint családja mit érez, hogy ilyen gyorsan fel kell adniuk a közösen, szabadabban töltött időket. Azt mesélte, fiai sokat kérdezik, mikor kezdi újra a munkát a klinikán. Felesége is más tevékenységet tervezett, ami mellé szükség lett volna az apai segítségre a gyerekek körül, de ez a járvány jelenlegi állapotában nem kivitelezhető.

Feleségével
András gyermekei

Amikor a jövőről kérdeztük, azt mondta, a klinika természetesen nem átjáróház, vagyis a vírus lecsengése után is maradni fog. Hiszen fontos számára a korrekt, lelkiismeretes hozzáállás.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb