Mindenmás

Napi Pakk, vasárnap: Óraátállítás, Niagara, Rejtő Jenő, Király Viktor

Kezdetét veszi a nyári időszámítás, egy órával többet alhatunk. Az időjárás is kedvesebb arcát mutatja. Kultúra, érdekesség és születésnapos is lesz a Szeged365 mai pakkjában.

IDŐJÁRÁS SZEGEDEN:

Változatlan, a tegnapi naphoz hasonlóan meleg időt, napsütést várhatunk. 3 és 17 fok között ingadozik majd a hőmérő.

NÉVNAP, ÉVFORDULÓK:

Ma az Auguszta nevű Szeged365 olvasókat köszöntjük!

Magyarországon 1980 óta március utolsó vasárnapján hajnali 2-kor 3-ra állítjuk az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek az emberek megszokott ébrenléti idejével, ami átlagosan reggel héttől este tízig tart.

1905-ben született a mai napon Rejtő Jenő, a Fülig Jimmy szerzője. Foglalkozott lapkiadással, színdarabok írásával. Sikeres és elismert volt, amit a következő idézet is bizonyít a múltból:

“A regény világsiker lesz. A sajtó hetekig ír róla, egyik kiadás a másik után fogy el. (…) A (…) legfelső körökben botrányok sorozatát idézi elő, (…) átok és népszerűség kíséri az útján. “ – Miss Halhatatlan, Rejtő Jenő filmsinopszisa 1938-ból

Rejtő Jenő egyik legsikeresebb műve

A sarkvidéki hidegben már többször megfagyott a Niagara vízesés, de egyszer fagyott be egy teljes napra, 1848-ban a mai napon. A kisebb ágak esetében a víz megfagy zuhanás közben, mielőtt elérné a medret. Hasonló jelenség csak ritkán fordult elő az elmúlt évszázadban. A feljegyzések szerint 1848-ban az egész vízesés megdermedt, mert a Niagara-folyón feljebb jégtorlaszok alakultak ki, és a lecsökkent vízhozam már nem birkózott meg a hideggel.

Ma ünnepli születésnapját Király Viktor, magyar énekes, 2008-ban az Év Hangja. Viktor New York-ban született, jelenleg pedig Budapesten él. Olyan dalok köthetőek a nevéhez, mint a Fire, Solo, Running Out Of Time. Dalai sokat hallhatóak a rádiók listáin.

AMIT MINDENKÉPP TUDNOD KELL:

Legutóbbi koronavírus összefoglalónkat itt olvashatod, ahol az előző nap eseményeiről tudhatsz meg többet:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb