KözéletSzegedi Arcok

Koronavírus kontra ELI, Science Park: hogyan tovább?

Gőzerővel zajlanak a fejlesztések az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban és a mellé élülő Science Parkban, azonban a kialakult helyzet mindent megnehezít. Prof. Dr. Szabó Gábor lézerfizikust kérdeztük a helyzetről, aki amellett, hogy az Akadémia rendes tagja, az SZTE egyetemi tanára és volt rektora, az ELI-ALPS vezetője, immáron a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetés büszke tulajdonosa is, amihez ezúton is szívből gratulál a Szeged365.hu!

Sz365.: Meghatározó szerepe volt abban, hogy Szegedre jöjjön az ELI-ALPS, december óta pedig Ön az intézmény vezetője, ergo nincs olyan ember Szegeden (és valószínűleg Magyarországon sem), aki jobban átlátná a központ helyzetét, mint Ön. Hol tartanak most a fejlesztések?

Szabó Gábor: Jelenleg egy nagy lézerrendszer beüzemelése folyik, ezzel párhuzamosan több célkészüléket is installálunk épp. Talán kevesen tudják, de nem csak lézereink vannak, az igazi erényünk, marketing nyelven selling point – unk pont az, hogy a lézereknek és a végkészülékeknek egy egészen egyedi kombinációja áll a rendelkezésünkre Szegeden, kiegészítve a létező legmodernebb mérőberendezésekkel.

Sz365.: Milyen hatással van a fejlesztésekre a koronavírus?

Szabó Gábor: Nagy késés jelenleg nincs, de az, hogy milyen csúszásokat fog okozni, akkor tudnám megmondani, ha valaki megmondaná, hogy pontosan meddig fog tartani a koronavírus okozta helyzet. Ilyen ember természetesen nincs. Jelenleg van egy kisebb leállásunk, de ennek oka nem a koronavírus, hanem egy karbantartás. Azok a munkák folynak, amelyek a karbantartás ideje alatt is képesek haladni, ilyen a műszaki ellátórendszerünk továbbépítése.

Sz365.: Mikor jön el az a szakasz, amit már komolyan érinthet a helyzet?

Szabó Gábor: Nagyjából két hét múlva kezdődik az a fejlesztési szakasz, aminél már hátrányba kerülhetünk, ha nem javul a helyzet. A mostani munkák többsége home office-ból megoldható a kollégáknak, két hét múlva viszont már a lézerközpontban kell dolgoznunk ahhoz, hogy haladni tudjunk. 2022. április 30. a a projekt végső határidje, ha elhúzódik a járvány akkor akár 2-3 hónap késés is lehet.

Sz365.: Az ELI körüli 100 hektáros területen, kormányzati támogatásból épül a Sicence Park, hol tartanak most?

Szabó Gábor: Az első két beruházásnál tartunk, ezeket a Beruházási Ügynökség menedzseli. Az inkubátorház felújításának közbeszerzése mostanság jár le, júniusban szeretnénk átadni a munkaterületet. Hogy ez mekkorát fog csúszni, nem rajtunk múlik, a kérdés itt az, hogy mikorra tudnak szerződést kötni a kivitelezővel. A Járműipari Kompetencia Központ tervei már elkészültek, ezt is ki lehet már írni, mint közbeszerzést. A harmadik közbeszerzésünk a közmű-tervek előkészítésére vonatkozik, ezt már kiírtuk.

Sz365.: Hogy tudták megoldani egy ennyire speciális kutatást végző intézménynél a home office-t?

Szabó Gábor: Nagyjából 190-en dolgozunk az ELI-ben, ebből 150 fő van home office-ban, értelemszerűen pl. ők a kutatók. A műszaki gárda egy részének viszont itt kell lennie fizikailag, ők tartják az ügyeletet. Rengeteg informatikai fejlesztésünk volt annak érdekében, hogy minél több kolléga home office-ban maradhasson. Ha belépek a kapun, azt látom, hogy kiürült a létesítmény, értelemszerűen mi is követjük az egészségügyi, biztonsági előírásokat.

Sz365.: És mi a helyzet Önnel? Meg tudja oldani, hogy otthonról dolgozzon?

Szabó Gábor: Részben igen, de napi 1 órára be kell, hogy jöjjek dolgozni: ilyenkor aláírok, adminisztrálok, hogy ne álljon meg az élet.

Nagyon fontos, hogy a partnereink munkáját ne gátoljuk, hogy az alvállalkozóink, pl. a szegedi KKV szektor tagjai időben pénzhez juthassanak, ennek óriási a jelentősége. Ma reggel, amikor bejöttem, nagyjából öt emberrel találkoztam, beleértve a biztonsági személyzetet.

A titkárnőmmel gyakorlatilag nem is találkozunk személyesen, külön helyiségben vagyunk, ő az asztalon  hagyja a papírokat, elmegy, én később odamegyek, aláírom. Mindent megteszünk a biztonságért, az épületen belül elrendeltük a kesztyű és a maszk viselését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb