Közélet

Ezt a véletlent: tavaly vírustámadásra gyakorlatoztak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Tavaly a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartottak egy országos gyakorlatot. Ez eddig rendben is van. A neve és témája viszont első olvasatra megdöbbentő: Vírus 2019! Utánajártunk.

Ijesztő vagy talán érdekes információkat találtunk az NKE oldalán: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mintegy ezer hallgatója vett részt az intézmény immár hagyományos közös közszolgálati gyakorlatán. A Vírus 2019 nevet viselő, idei kétnapos gyakorlaton egy emberre és az emlősökre egyaránt veszélyes járvány terjedésének megakadályozását modellezték a szervezők. A dátum tehát 2019!

Néhány helyen tényleg félelmetes a hasonlóság. Még hogyha tavaly egy bioterroista támadásra is készültek, de a feladat szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Békés Megye bizonyos részein egy vírus ismeretlen törzse jelent meg, amely földrajzilag jól behatárolható területen pusztítja az állatállományt. A vírus emberekre is veszélyt jelent, több esetben súlyos megbetegedés is történt.

A Rendészettudományi Kar egyetemi docense akkor elmondta, hogy a kar valamennyi szakirányáról érkeztek hallgatók a rendezvényre, ahol végig különböző feladatokat kellett ellátniuk, így például részt vettek ideiglenes határzár működtetésében, gyógyszerszállítmány biztosításban, vagy vízumkiadásban.

Sőt az álhírekre, a kifejezetten erre szakosodott oldalakra is felkészültek a gyakorlat során: … a kiber média csoport tagjai a közösségi médiafelületeken megjelenő álhírek terjedése miatt arra tettek javaslatot, hogy a pánik elkerülésé érdekében korlátozzák ezen internetes oldalak működését a veszélyhelyzet idejére.

Megkerestük a Személy-,Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamara alelnökét, Német Ferencet, aki kérdésünkre elmondta a hír igaz. Ahogy az a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen honlapján is olvasható, 2013 óta minden évben egy kétnapos gyakorlat során rendkívüli helyzeteket modelleznek. A gyakorlat témája volt már internetes támadás az ország ellen, ipari katasztrófa és tömegszerencsétlenség is. Ebbe a sorba illesztette be az egyetem vezetése 2019-ben a vírusvédelmi gyakorlatot. Az egyetemen a jelenben ugyan, de a jövő kihívásaira keresik és készítik a válaszokat mind az elméleti oktatások, mind a fent említett gyakorlatok során.

Az egyetemen nem ad hoc találgatnak, kísérleteznek, hogy mit kellene csinálni, ha lenne valami baj, hanem a tankönyvek gyakorlati tapasztalatokon nyugvó tudását mutatják be, egy összehangolt kétnapos terepgyakorlaton, mondta Német Ferenc. A feladatokat kidolgozott jegyzetekből sajátítják el. Tehát az állam – a tudósokon, szakembereken, oktatókon, hallgatókon keresztül – birtokában van annak a tudásnak, amely szükséges ezeknek a rendkívül nehéz helyzeteknek a kezeléséhez.

Eddig a koronavírus a csoportos megbetegedésekből, nem lépett át a tömeges megbetegedések stádiumába. Maradjon így: mossunk kezet, tartsuk a távolságot, és vigyázzunk szeretteinkre! Csengjen le minél gyorsabban. Remélem, hogy az idei év (tervezett) témája nem a III. Világháború. De ne is vicceljük el: láthatjuk, hasonló gyakorlatokra szükség van minden évben, mert a humán és a nem humán természet olykor kiszámíthatatlan.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb