Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: osztrák karanténban rekedt a szegedi család

Szegediek a világ körül rovatunk sorra mutatja be, milyen a koronavírus okozta járvány alatt karanténban élni a világ különféle pontjain, szegediként. Ausztriában, Bad Gasteinban él egy szegedi család, ahol a családfőnek egy ottani hotelben szűnt meg a munkaviszonya a járvány és az ezzel együtt járó korlátozások miatt.

A szegedi Ludvig János egy ausztriai síparadicsomban dolgozott, szezonális munkái voltak. Családjával azonban most karanténba kényszerültek, hiszen a szomszédos hotelben fertőzöttet találtak, jelenleg körülbelül 50 koronavírus-beteg lehet az egész völgyben. Mindent kiürítettek, ők pedig elveszítették a munkájukat. Nem tudja, mire számíthat később, ugyanis a számítások szerint a nyár is fél szezonból fog állni.

A mostani korlátozások április 13-ig mindent lezártak, de – ahogy Szegeden is – a boltok, posta,gyógyszertárak nyitva vannak. Ausztriában viszont kijárási tilalom van, vagyis 7 és 19 óra között nem lehet elhagyni az otthonukat. Náluk is vannak kivételek, például a sport vagy séta. Jánoséknál is fontos szempont ez, hiszen kicsi gyermekükkel néha muszáj egy kis időkre kerülni egyet a friss levegőn.

Ausztriában a szabály, hogy 6 fő felett nem mehetnek az emberek együtt, sőt, ha nem egy a lakcímük, akkor nem is tudnak együtt sportolni vagy sétálni a szabadban. A bevásárlóhelyeken csak maszkban lehet vásárolni, amit osztogatnak is.

A szegedi család azt mondja, üresen, turisták nélkül nagyon kihalt a település, ahol élnek. És mivel nincsenek turisták, munkára sincs sok lehetőségük, egyelőre erre utaló speciális intézkedések nincsenek az országban, talán a lakbérek díjait engedhetik el, de hivatalos megerősítésről még nem tudnak.

A most tervezett hazautazás sem fog megvalósulni, abban bíznak, talán októberben újra láthatják Szegedet.

Egy rövid, kedves videót küldtek, hogy pár képkockában láthassák a Szeged365 olvasói, milyen most Bad Gastein, a karantén idején

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb