Közélet

Koronavírus news vs fakenews, 5. fejezet: Dr. Németh László szegedi gyermeksebészt faggattuk

Koronavírus news vs fakenews. Folytatódik sorozatunk Dr. Németh László szegedi gyermeksebésszel, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökével, aki abban segít a Szeged365.hu olvasóinak, hogy eligazodjanak a tengernyi koronavírusos fakenews világában. 

A sorozatunk másfél hete indult, az alábbi kérdéseket már Ti küldtétek az [email protected] – ra.

Sz365.: Az internet napok óta tele van a BCG oltással. Rengeteg Szeged365.hu olvasó tette fel a kérdést: milyen védettséget jelent a Korona vírussal szemben?

Dr. Németh László: A BCG oltás a tuberculosis megelőzésére szolgáló kötelező védőoltás hazánkban. Régebb óta ismert tény, hogy a BCG oltás jól stimulálja a beoltott beteg immunrendszerét, ezért már hosszabb ideje alapkutatások folynak abban az irányban, hogyan lehetne kihasználni ezt a immunvédekező mechanizmus stimulációt már betegségekben is. Jelenleg Ausztráliában, Angliában, Hollandiában és Németországban indítottak tudományos vizsgálatot több ezer beteg bevonásával annak tisztázására, hogy a BCG oltás valóban jótékony hatással rendelkezik-e a koronavírus fertőzések esetében. Miután a kutatások most kezdődtek ebben az irányban, még nem tudjuk pontosan megjósolni a vizsgálatok eredményét.

Little asian boy receives vaccine injection

Sz365: Ha észleljük a tüneteket, hogyan kell cselekednünk?

Dr. Németh László: A tünetek észlelésekor, és ha koronavírus fertőzött beteggel találkoztunk mindenképpen telefonon keressük fel háziorvosunkat. A háziorvosaink felkészültek a vírus fertőzöttekkel történő telefonos konzultációra. Amennyiben gyanúsnak találják az adott beteg tüneteit, azonnal intézkednek. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ne szervezzünk egyéni akciókat, egyéni diagnosztikai teszteket mert ezzel a szervezett védekezést nehezítjük és feleslegesen okozhatunk mende-mondákon alapuló pánikot.

Sz365.: Szintén központi téma a lélegeztetőgépek kérdése. Mi kell még egy lélegeztető gép mellé, hogy be lehessen üzemelni?

Dr. Németh László: A lélegeztető gépeknek számos fajtája létezik. Ebben is különböző kategóriák és típusok léteznek ugyanúgy ahogy a gépkocsiknak is igen széles a választéka. Mindegyik autó, de mást és mást tud, másképpen kell szervizelni, más teljesítményű motor van benne stb.

A lélegeztető gépekhez elsősorban nagytudású szakember gárda és megfelelő egészségügyi környezet szükséges. A lélegeztető gépen lévő beteg különleges ápolást és speciális szakszemélyzetet igényel. A lélegeztető gépek egyes alkatrészeinek tisztitásai, cseréi, a megfelelő oxygén utánpótlás beállításai vagy a beteg állapotában fellépő változásokra való gyors és szakszerű reagálások igen komoly tapasztalatot feltételeznek.

Kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban? Végre nem a szomszédtól szeretnéd megkapni a “szakvéleményt”? Írd meg a kérdésed, és mi utánajárunk!

Ide várjuk a kérdéseid: [email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb