Közélet

Szeged365 a világ körül: a koronavírus durvább, mint a 9/11 volt

Rengetegen kértétek, hogy – amellett, hogy a szegedieket érintő híreket a lehető leggyorsabban és legobjektívebben hozzuk – időnként kukkantsunk ki a nagyvilágba is. Kérésetek számunkra parancs, íme a Szeged365 a világ körül első felvonása, avagy érkeznek a nap legizgalmasabb hírei, a Szeged táblán (és a határon, sőt, a kontinensen túlról).

TÖBB EMBERÉLETET KÖVETELT A KORONAVÍRUS NEW YORKBAN, MINT A 9/11

Több halálos áldozata van New York Cityben a koronavírusnak, mint a 2001.09.11-i, World Trade Center elleni terrortámadásnak. A mai adatok szerint eddig legalább 3202 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzöttek közül az amerikai nagyvárosban, míg a 9/11-es terrortámadásnak New York – ban 2753, az USA-ban pedig 2777 áldozata volt. Forrás: The Guardian.

TÖRÖKORSZÁG LEHET AZ ÚJ OLASZORSZÁG?

Továbbra is gyorsan nő a koronavírus-fertőzöttek száma Törökországban, s a szakemberek attól tartanak, ha Ankara nem hoz további komoly korlátozó intézkedéseket, a két kontinensre kiterjedő állam lehet az új Olaszország. A fertőzések száma az első beteg észlelése után eltelt első két hétben gyorsabb ütemben nőtt, mint Olaszországban: a statisztika szerint az első 14 napban Olaszországban 655, Törökországban viszont háromszor ennyi fertőzöttet regisztráltak. Most, három héttel a súlyos szövődményekkel járó kór hivatalos megjelenése után már harmincezer fölött jár a törökországi fertőzöttek száma, és hétszáz körül a halottaké. Forrás: HVG.

KÍNAI KUTATÓK: A MÁR FELÉPÜLT KORONAVÍRUS-BETEGEK VÉRPLAZMÁJA LEHET A KULCS

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már felépült páciensek vérében lévő antitestek egyetlen adagja életeket mentett koronavírussal súlyosan fertőzött 10 beteg esetében kínai kutatók tanulmánya szerint. Három kínai kórházban februárban kezdték el vizsgálni mintegy 300 ember bevonásával a Covid-19-en átesett betegek vérplazmájának hatékonyságát, tehát azt, hogy a vírus elleni harcra termelődött antitestek segíthetnek-e a frissen megbetegedetteknél a Covid-19 leküzdésében. Az előzetes eredmények azt jelzik, hogy a régóta létező vérplazmaterápia erőteljes kezelési mód lehet a légszomjjal küszködő koronavírus-fertőzöttek esetében. Forrás: Origo.

NINCS LÉLEGEZTETŐGÉPEN BORIS JOHNSON

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint Johnsonnak tüdőgyulladása lenne. Kedd délután a Downing Street szóvivője hivatalosan megerősítette, hogy Johnsonnak nincs tüdőgyulladása. Hozzátette: a kormányfő hangulata jó, állapota stabil. Forrás: 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb