Mindenmás

Olcsón, egyszerűen: immunerősítő tippek Szegedről

Hónapok óta tombol a világjárvány és vele együtt párhuzamos az influenza és néhány hete az allergia szezon is. A szegedi Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Editet hívtuk segítségül annak érdekében, hogy kiderítsük, hogyan tudjuk olcsón, egyszerűen és könnyedén karbantartani testünket, lelkünket és az immunrendszerünket.

Edit nem csak hormonegyensúly-tanácsadó, hanem a természetes gyógymódok terapeutája is. Vallja, hogy könnyebb és jobb egy-egy betegség megelőzése, mint annak meggyógyítása. Véleménye szerint fontos, hogy tudatosan készüljünk az immunrendszer megvédésére és, az is, hogy időben tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, hiszen mindnyájan ismerjük a felső légúti fertőzések tüneteit: az ember először csak azt érzi, hogy valami nincs rendben, a torka és a szája kiszárad, a hangja elmélyül, a torka kaparni kezd. Emellett gyakran az orrnyálkahártya is kiszárad, tüsszögni kell, valami csavarja az orrunkat és úgy érezzük mintha a torkunk kisebesedett volna.

Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Edit

Hogyan erősítheti egy átlag ember az immunrendszerét?

Az immunrendszer karbantartása az alapvető szükségéletek meglétével működik. Ilyen például a mozgás, ez az egyik leghatékonyabb fegyverünk az immunrendszerünk karbantartásához. Ezt követi a stresszoldás, ami egyenlő a túléléssel. A krónikus stressz lemeríti a szervezetet, a mellékveséket, emeli a vércukrot, a vérnyomást, és más, fontos területekről a szervezet az energiákat átcsoportosítja, minek köszönhetően az immunrendszer is megsínyli a stresszes időszakokat. Iktassunk be regenerációs napot, regenerációs hetet – ilyenkor saját magunk feltöltődése kerüljön a központba, tudatosan, előre tervezetten. Nem véletlenül lett az utóbbi időben olyan felkapott a mindfulness, amely a jelenben tartózkodást, jelen tudatosítását előtérbe helyező életszemlélet, és az ezt szolgáló technikák gyűjtőneve. Ide tartozik a meditáció is, ami segít a gondolatok lecsendesítésében.

Illusztráció

Rendkívül fontos az alvás. Napi 7-8 óra alvás nélkül romlik az anyagcsere-működésünk, a koncentráció és a memória. Súlyosabb esetben borulnak a hormonok és könnyű meghízni is. Sőt, a kevés alvás hosszú távon kockázati tényezőt jelent a 2-es típusú diabétesz kialakulásában is. Legalább az esti órákban le kellene rakni a kütyüket, kikapcsolni a TV-t. A melatonin (ez hozza meg az álmot, egyben az egyik legerősebb antioxidáns, öregedésgátló szerepe is van!) csak akkor tud termelődni, ha teljes sötétségben és nyugalomban vagyunk. A kék fénnyel világító eszközeink meggátolják a melatonin természetes termelődését.

Elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás is. A bélrendszer tartalmazza az immunrendszer jelentős részét. Immunológiai hírvivő anyagok kiválasztásával aktivizálódnak az immunrendszer sejtjei. A fejlett társadalmak tudománya, életmódjavaslatai, speciális életminőséget teremtettek. Progressziós paradoxon – fejlődés, ami visszavet. Az élelmiszeripar lehetővé tette széles néptömegek számára a bőséges, ízletes élelmiszeripar által előállított táplálékok végtelen sorát. Ez a speciális életminőség (Progressziós paradoxon – fejlődés, ami visszavet) egyúttal magával hozta egyre növekvő számban:

a gyulladáskeltő étrendeket

táplálék intoleranciákat

inzulin rezisztenciát

hormonális egyensúlyvesztést

immunológiai betegségeket

rosszindulatú betegségeket

Illusztráció

A táplálkozással összefüggő betegségek túlnőttek a belgyógyászat és gasztroenterológia területén. A tudományos orvoslás minden területén szembe kell nézni a táplálkozással összefüggő, azzal kapcsolatos problémákkal. Ezért van szükség hollisztikus szemléletre – a szervezet egészét kell egyensúlyba rendezni.

Milyen alternatív módszerekhez nyúlhat egy kevésbé tehetős ember, ha nincs pénze a drága vitaminok beszerzésére?

Táplálkozásunkkal nagyban befolyásoljuk szervezetünk optimális működését. A teljesség igénye nélkül, néhány kiváló és olcsó táplálékunk amely segítségünkre lehet a fertőzések leküzdésében:

Zeller: szárzeller az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, gátolja a vírusok szaporodást, fogyasszunk minél többet belőlük. A szárzeller leve igazi bomba a vírusok ellen, igyunk belőle minél többet.

Gyömbér: köztudottan gátolja a vírusok szaporodását és erősíti az immunrendszerünket, ételekbe főzve, vagy teának elkészítve is nagyon hatásos.

Hagyma, fokhagyma, lila hagyma: ismerten pusztítják a kórokozókat, fogyasszunk minél többet belőlük nyersen, illetve az ételekbe főzve. Fokhagymát a pestis idejében is alkalmazták már megelőzésre. A magyar konyha viszonylag kevés fűszert használ, pedig érdemes kitekinteni és több fűszert bevezetni a háztartásunkba. erős vírus és baktériumgátló hatással rendelkezik a kurkuma, a főzés végén adjuk az ételhez. De a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó mind nagyon erős vírus- és baktériumgátlók, a bennük lévő illóolajak és egyéb hatóanyagok révén. Az illóolaj tartalmuk gyorsan elillan, így ezeket is a főzés végén adjuk az ételhez.

Illusztráció

Emellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás is! Alap italunk a víz. Gyógyteákkal egészítsük ki, ha nincs cukorbetegségünk édesíthetjük mézzel, sztíviával. Az eritrit, xilit prebiotikumként viselkedik és jót tesz a fogaknak is, nagy mennyiségben viszont émelygést okozhat. Immunrendszerünkre jótékony hatással vannak az alábbi gyógynövények: csalán, csipkebogyó, bodza, hárs, kamilla, citromfű, kakukkfű, izlandi zuzmó, kasvirág, hibiszkuszvirág. Fontos, hogy időről-időre kényeztessük magunkat olyan apróságokkal, mint a forró lábfürdő és talpmasszázs. Közben nyugodtan kortyolgassunk langyos gyógyteát, például hársot, bodzát, kamillát. Használjunk illóolajakat a fürdővízben. Pár csepp mézben vagy tejben elkeverve, egyrészt a bőrön át felszívódik, másrészt beinhaláljuk, így a légutakon keresztül is kifejti jótékony hatását. A legjobb az eukaliptusz, édes narancs, citrom, kakukkfű, amiket párologtatóba is használhatunk. A citrom ugyanis remekül fertőtleníti a légteret, az eualiptusz pedig könnyíti a légzésünket.

Illusztráció

Mit ne fogyasszunk?

Ne fogyasszunk cukrot, mert nagyon terheli a mellékvesét, és a vírusok elleni védelem egyik alappillére a mellékvesénk egészséges állapota, ha meggyengül a mellékvese az immunrendszer sem tud megfelelően működni. És ne fogyasszunk túl sok tejet, tejterméket sem, mert erős gyulladásképzők, terhelik az immunrendszert és remek táptalajt képeznek a vírusoknak.

Mekkora a mozgás szerepe?

A testmozgás kulcsfontosságú. A rendszeresség lényeges. Legyünk találékonyak.Válasszunk örömet okozó mozgásformát, ezzel már két fronton is felvettük a küzdelmet a támadásra kész vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ami boldogsággal és elégedettséggel tölt el minket, az javítja az immunrendszerünk működését. Érdemes kisebb, belátható célokat kitűzni, melyek révén könnyebben ösztönözzük magunkat a folytatásra. Tisztában lenni azzal – még ha a kezdet nehéz is –, hogy a testünk nem ellenünk dolgozik, hanem igenis idővel könnyebb lesz életünk részévé tenni az új szokásokat, jobban tudjuk majd az adott mozgásformába fektetett energiát optimalizálni, nagyratörőbb célokat fogunk kitűzni, hatékonyabban leszünk képesek felhasználni az erőforrásainkat. Ez elégedettséggel tölt el minket, javítja önbecsülésünket. A pozitív megerősítések a szervezetünkben is pozitív, építő folyamatokat generálnak.

Illusztráció

És végül mit ajánl, hogyan óvjuk testünket és lelkünket a koronavírus-járványtól?

– Ne pánikoljunk. A szorongás az immunrendszert leépíti.

– Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy a fertőzést elkerüljük. Magabiztosságot, önbizalmat ad számunkra az, hogy mindent megtettünk és képesek vagyunk a vírust leküzdeni.

– Figyeljünk a személyes és környezetünk higiéniájára. Tartsunk tisztán kezeinket, csakúgy, mint gyakran használt, mindennapos eszközeinket.

– Gyakran fertőtlenítsük, töröljük át: a kilincseket, telefon-számítógép billentyűzetet, villany kapcsolókat, lift gombokat..stb.

– Ha betegek vagyunk maradjunk otthon, ne vigyük tovább a fertőzést.

– Gyakoroljuk a helyes légzést! Megtornáztatja a rekeszizmainkat, javítja az oxigenizációt, ha a tüdőt átlélegezzük az javít funkcióján.

– Szellőztessünk gyakran, ne fűtsük túl a lakást.

– Használjuk a természetes megoldásokat – ha mégis megbetegedtünk és 3 nap múlva sem javulnak panaszaink, jelezzük ezt orvosunknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb