Közélet

Jövő héttől Szegeden is kötelező lehet a szájmaszk viselése nyilvánosan, újranyithatnak az éttermek, kávézók

A jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók, írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a jövő héttől már országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken. Ezt a múlt hétvégén több település önkormányzata már elrendelte, de a mindennapokra is kiterjedhet az alapvető védekezési mód.

Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

Jövő héttől általános és kötelező kép lehet a szájmaszk viselése Szegeden is. Fotó: Szabó Dávid

Ez azzal is járhat, hogy az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is megváltozik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével.

Elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméterben meghatározott mérete alapján azt is kiszámítják, hogy hány vevő betérése lehet optimális egy időben.

A Magyar Nemzet emellett úgy tudja, a belföldi turizmus idei szezonjának előkészítésére májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg üzemszünetet tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket. Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb