Mindenmás

Egész hétvégén nyitva lesznek a virágüzletek Szegeden is

Hiszen itt az anyák napja, ilyenkor pedig természetesen megsokszorozódik a virágvásárlások száma. Ezért kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kormánynál, hogy már a május 4-i általános nyitvatartás előtt legyen meg az általános nyitvatartási joga a virágüzleteknek. Mégis csak május 3-a az anyák napja.

A virágtermesztők, -kereskedők számára az anyák napja az egyik legforgalmasabb időpont. Annak érdekében, hogy a dísznövényágazat ezen fontos időszakban ne essen el a bevételeitől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete kérésére – kezdeményezte a Kormányzatnál a virágüzletek nyitvatartásának meghosszabbítását, áll a Kamarának a Szeged365-höz eljuttatott sajtóközleményében.

Fotó: Szabó Dávid

A dísznövényágazat egyike a koronavírus-járvány által leginkább érintett szektoroknak. A NAK ezért gazdaságvédelmi lépéseket sürgetett az ágazat megmentése érdekében – melyek időközben meg is valósultak -, továbbá a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen nyílt levelet tett közzé a piacokat üzemeltető önkormányzatok számára. Ebben a két szervezet azt kérte, hogy az önkormányzatok ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás legfontosabb helyszínei.

A tavaszi virágárusításnak is fontos helyszíne a piac, Szegeden, a Mars téren is (fotó: Szabó Dávid)

A dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd Ft-ot, ennek 70-80 százaléka általában – az idén a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakban – március 15. és május 30. között realizálódott, áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb