Szegedi Arcok

Exkluzív lufihajtogató videók a szegedi Guinness-rekordertől a Szeged365.hu-n

Csatai Gergő léggömbművész neve biztosan sokak számára ismerősen cseng. A szegedi művész ugyanis a tavalyi évben közel 30.000 ember előtt, közel hét másodperccel javítva korábbi rekordján, azaz 44,25 másodperc alatt, becsukott szemmel öt különböző lufifigurát hajtogatott meg tavaly auguasztus 20-án, a szegedi Rakpartfeszten, amiért aztán Guinness-rekord díjat kapott. A rekorder ezúttal exkluzív, szuper menő lufihajtogató videókkal kedveskedik a szegedi anyukáknak és apukáknak itt, a Szeged365.hu-n.

Mikor és milyen apropó kapcsán vált belőled léggömbművész?

2010-ben, egy véletlennek köszönhetően kerültem először komolyabb kapcsolatba a lufikkal. Előtte azonban abszolút semmilyen kötődésem nem volt hozzájuk. Egy budapesti rendezvényszervező cég zsonglőr és kézműves játszóházainak kisegítője voltam, akkor, amikor lufihajtogató kerestetett az akkori úszó EB-re. Kisegítőként én nyertem meg a feladatot, hogy megtanuljam mindezt. Ekkor vált belőlem lufihajtogató, majd később ezen apropó kapcsán léggömbművész.

Fotó: Csatai Gergő

Mit ölel fel pontosan ez a tevékenység?

Léggömbművésznek lenni egy meglehetősen szerteágazó mesterség. Nagyon sok féle szakmai tudást, találékonyságot, és ötletet igényel. A szupportív állványok felépítésétől, egészen az előadóművészek non verbális kommunikációján át, a dekorációk, óriás szobrok, de maga az előadó-művészet, a bűvészet, és nem utolsósorban a lufihajtogatás is mind-mind beletartozik ebbe. Engem egyébként először nem a léggömb és a vele való játék, trükközés fogott meg, hanem, hogy ez egy különleges módja a szórakoztatásnak és a kapcsolatteremtésnek, amihez a lufi egy színes és tulajdonképpen igen csak kézzel fogható eszköz. Ezt követően aztán szépen, lassan minden apró kis ágába beletanultam az adott hivatásnak és ma már elmondhatom: mindegyik részét ugyanannyira élvezem.

Fotó: Csatai Gergő
Fotó: Csatai Gergő

Hogyan hat a közel tíz éves pályafutásodra és a tevékenységre a koronavírus-járvány?

Sok lufihajtogató közösségnek vagyok a tagja, minek köszönhetően kijelenthetem: az egész világon egy fajta válságot élnek meg az előadók és a különböző rendezvényhez köthető fellépők, így aztán a lufihajtogatók is. Ennek ellenére csodálatos azt látni, hogy az interneten, aki csak teheti keresi és meg is találja a módját annak, hogy szórakoztasson, oktasson és kapcsolatokat teremtsen a közönségével. Míg február elején a rekord mennyiségű foglalással küzdöttem, addig márciusban mindez egyik napról a másikra eltörlésre került. Így aztán a húsvét, és a ballagós szezon, na meg a fesztiválok és a nyári rendezvényeken való részvételeim is a levesbe kerültek. A már meglévő megrendeléseim közül a születésnaposokat tudtam kárpótolni, mégpedig úgy, hogy megleptem őket egy-egy lufikülönlegességgel, saját költségre, házhoz szállítással. Nehéz most ez a helyzet. De én azért bízom abban, hogy májusban hoznak még olyan rendeletet, ami arra vonatkozik majd, hogy a családi rendezvények megtartása valamilyen úton-módon visszatérhet, hiszen a kert és a parkok remek lehetőséget adnak a kültéri összejövetelekre. Addig azonban velem az online térben lehet találkozni. Mégpedig a TikTok-on, ahol nemrég indítottam el a fiókom és nagy meglepetésemre pár hét alatt 40.000 követőm lett.

Fotó: Csatai Gergő
Fotó: Csatai Gergő

Mit tanácsolsz azoknak a családoknak, akik kisgyermekkel rendelkeznek? Hogyan üssék el velük az időt?

Egy tanácsom van, próbáljanak meg lelassulni. Eddig egy borzasztóan rohanó világban éltünk, úgyhogy most nem baj az, ha ezt a helyzetet egy kicsit kihasználják arra, hogy a dolgok csak úgy megtörténjenek körülöttük. Nem tragédia, ha a hatóság és vagy az önként választott karantén idején nem tanul valaki új nyelvet, nem lesz kenyérsütő pék vagy nem edz otthon. Az együtt eltöltött, békés, szeretetben gazdag idő sokkal fontosabb. Ehhez hozzájárulhat a sok-sok játék, móka és kacagás na meg persze a lufihajtogatás mesterségének elsajátítása is, amihez ezúton szeretnék segítséget nyújtani:

A szegedi léggömbmester ma este az RTL Klub, Made in Karantén című műsorában is feltűnik majd!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb