- Hirdetés -
Közélet

Fogorvoshoz mennél? Szegeden is újraindul az egészségügyi ellátás hétfőtől

Magyarország a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszába lépett, minek köszönhetően hétfőn, azaz május 4-én Szegeden is újraindul az egészségügyi ellátások nagy része. Vagyis a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is – derült ki az Index birtokába került levélből.


- Hirdetés -

Az újraindulással kapcsolatosan azonban még nagyon sok a kérdőjel.


- Hirdetés -

Kásler Miklós április 30-i keltezésű levelét még aznap este, illetve május elsején reggel kapták meg az egészségügyi szolgáltatók vezetői, amiben a miniszter azt írta, hogy a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását. Tehát május 4-től már nem csak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul a

  • háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Kásler Miklós azt kéri, hogy a COVID-19 átviteli szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el.

Fotó: Szabó Dávid

HÁZIORVOSI ÉS FOGÁSZATI ALAPELLÁTÁS

A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges. A betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól az ellátóhelyen. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert és védőeszközöket kell biztosítani.

Csak telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Óránként maximum 4 beteg vizsgálata engedélyezett. Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állományigazolások kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok kiadását – tudta meg a lap.

Fotó: Szabó Dávid

JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁS

Itt is csak telefonon előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni, 1,5 méteres távolságot kell tartani a betegek között, és itt is szükség van lázmérésre. Emellett „meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását” – írják. Három kimenetel lehet az első távkonzultáció után:

  • Megnyugtató, nincs további teendő a beteggel.
  • Kérdéses, ez esetben újabb távkonzultáció, gyógyszerfelírás e-receptre.
  • Problémás, ebben az esetben személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

A beteg épületbe való belépésekor kötelező elővizsgálatot (pre-triage) tartani, ahol meg kell mérni a beteg lázát, kézfertőtlenítést kell végezni, ki kell tölteni a járványügyi kérdőívet és az ellátóhelynek védőmaszkot kell biztosítania a betegnek.

A koronavírus gyanús beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített pre-triage szakrendelőben kell ellátni. A pre-triage rendelőben valamennyi egyéni védőeszköz (FFP 2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz és felületfertőtlenítő biztosított kell, hogy legyen. 

Fotó: Szabó Dávid

KOCKÁZATOS JÁRÓBETEG-BEAVATKOZÁST CSAK NEGATÍV KORONAVÍRUS-TESZT (PCR VIZSGÁLATI EREDMÉNY) BIRTOKÁBAN LEHET ELVÉGEZNI

A fekvőbeteg ellátás visszaépítésével kapcsolatban javasolják, hogy az akut esemény utáni rehabilitációs tevékenységet indítsák el. Az egynapos ellátásokat előzetes koronavírus-tesztelést követően lehet végezni. A magánegészségügyben szintén az előzőekben leírt feltételeket kell teljesíteni.

Illusztráció

Forrás: index.hu


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb