Sport

Tóth Cecília, a volt szegedi kosárlabdázó, most játékvezetőként készül az olimpiára

Közönségkedvenc és alapember volt a szegedi női kosárlabda csapatban néhány éve Tóth Cecília, akit Szegeden majdnem mindenki Ciliként ismer. Az NB I-es karrier végeztével a játékvezetés felé fordult, ahol szintén a csúcsra tör. A Nemzeti Sportnak adott hosszabb interjút, amiben mesélt arról, hogyan tudta meg a hírt: bekerült a játékvezetők olimpiai keretébe.

Cilit először a karanténban eltöltött mindennapokról kérdezték. Kiderült, hogyan vészeli át a nehéz napokat.Egyedül élek Szegeden a kiskutyámmal, aki vasárnap töltötte be tizennegyedik életévét. A szüleimnek segítek, de betartjuk a szabályokat, csak a kerítésen keresztül beszélgetünk.

Szóba került az is, hogy az olimpiai keretbe kerülésről érkező hír miatt egy kicsit tilosban kellett járnia….”Az utolsó bajnoki fordulóban, a március tizenegyedikei zárt kapus Alba–Körmend férfimeccs szünetében tudtam meg. Igaz, ezzel kissé megszegtem a szabályokat… A nemzetközi szövetség nem szereti, ha a bírók a félidőben megnézik a telefonjukat, én megtettem, mert már izgultam, sejtettem, aznap jön az értesítés, ha kiválasztanak.”

forrás: www.bb1.hu

Az öltözőben persze visszafogottabb volt az ünneplés, de volt alkalom, amikor bizony meglepte négylábú társát az örömével. „Néhány hónappal korábban, amikor otthon megtudtam, hogy az indiai kvalifikációs tornára – amit később szintén elhalasztottak – kijelöltek, akkor sikongattam és ugráltam a lakásban, a kutyám pedig értetlenkedve nézett rám, hogy mi baja a gazdinak…”-mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Volt élsportolóként a pályán is jobban lát egy-egy döntési szituációt és azt is átérzi, hogy a játékosok számára mit jelentett a hír, hogy az olimpiai játékokat egy évvel elhalasztják.„Csalódást, de számítottam rá. Ez a legjobb döntés, mert így nem törölték. Azok után, ami történik, szüksége lesz a világnak egy jól megrendezett, sikeres olimpiára.”

Az olimpia törléséről mi is írtunk korábban a Szeged365.hu-n.

Tóth Cecília vezetett már férfi rangadót és kupadöntőt, de az olimpia sok szempontból különleges esemény számára is.  „Nem lehet készpénznek venni, hogy jövőre nem változtatnak az idénre kijelölt játékvezetői kereten, másrészt persze óriási megtiszteltetés és minden bizonnyal hatalmas élmény lesz, ha ott lehetek. Ugyanis bíróként is a hazámat képviselem.”

A cikk további részéből kiderül, hogy mivel foglalkozik Cili civilben és hogy a játékosként szerzett tapasztalatai hogyan segítik bírói munkájában. A teljes interjú a Nemzeti Sporton olvasható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb