Mindenmás

Szegeden hol kell hordani a maszkot? Megmutatjuk!



Gyorsan körbenéztünk, hogy nekünk szegedieknek, mikor kell hordanunk a maszkot. A Dél-magyarországi  Polgári Egyesülettel már több mint egy hónapja visszük házhoz a maszkokat, mert már akkor igyekeztünk mindent megtenni a koronavírus terjedésének lelassításáért Szegeden. Köszönjük az elképesztően sok segítséget! Azóta több település polgármestere, így Szegeden is kérik a maszkok hordását. Összeszedtük a fontos információkat nektek, hogy pontosan mikor és hogyan kell cselekednünk maszk ügyben Szegeden.

Maszk hordása Szegeden: 

1. Botka László Szeged város polgármesterének kérése: “
 Újra és nyomatékosan kérjük a szegedieket, hogy az üzletekben, a boltokban és a piacon, valamint a tömegközlekedési járműveken viseljenek szájmaszkot, ennek hiányában kendővel vagy sállal takarják el a szájukat és az orrukat!” 

2. Szegedi Városkép és Piac Kft kérése a Mars téri piacra vonatkozóan: “Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a kormány rendelete értelmében május 4-től a Mars téri piac területén is kizárólag az tartózkodhat, aki maszkot, vagy orrot és szájat is eltakaró kendőt/sálat visel. A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül.” 



Szegeden a Mars téri piacon fokozottan figyelnek arra, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a vásárlók. 
Részletek: https://www.facebook.com/notes/szvp-szegedi-városkép-és-piac/kérdések-és-válaszok/3845550535516206/ 

A Magyar Közlönyben 2020. évi 96. számában megjelentek szerint országosan a következő rendeleteket kell betartani maszk ügyben:

2. Általános védelmi intézkedések

(1) Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

(2) Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

(3) A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak

Debrecen, 2020. március 26. Egészségügyi védõmaszkokat készítenek a fogvatartottak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. (Fotó: MTI)

Korábban Dr. Németh László szegedi gyermeksebészt, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökét kérdeztük a témában:

“A maszk viselése minden esetben javasolt amikor magunk fertőzöttek, vírus hordózóak vagyunk vagy köhögünk, tüsszögünk, orrfolyásunk van. Ez a környezetünk megvédésében elengedhetetlenül szükséges.

A maszkot szintén fontos viselnünk saját védelmünkben minden olyan esetben amikor zárt térben tartózkodunk és várhatóan sok ember van az adott helyen vagy várhatóan nem tudjuk tartani a megfelelő távolságot a többiektől (üzletben, liftben, egyéb vásárláskor, piacon stb) Ha ilyen helyeken járunk, ne feledjük el hazaérkezéskor az azonnali szappanos kéz és arcmosást.

A maszk viselése szintén kiemelten fontos amikor például élelmiszert, gyógyszert viszünk időssebbeknek, szüleinknek, nagyszüleinknek. Ilyenkor is fontos a megfelelő távolság tartása, illetve a kézmosás.

A maszkok viselésénél figyeljünk a gyakori cserére, amennyiben egyszerhasználatos maszkot hordunk, illetve a gyakori mosásra és vasalásra ha anyagból készült mosható maszkunk van.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb