Mindenmás

Ma van a felelős állattartás napja: Játszunk ma pár perccel többet házikedvencünkkel, hálásak lesznek

Május 6. a Felelős Állattartás Napja. A jeles napot korábban állatvédő szervezetek hívták életre, felhívva a figyelmet arra, hogy míg az ember önálló döntések mellett éli az életét, a háziállatokért az ember tartozik felelősséggel. Járvány idején még inkább előtérbe kerülnek a házi kedvencek, írja a Szeged365.hu részére eljuttatott közleményében a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a hobbicélú felelős állattartáshoz 3 alapvető szükségletet tart fontosnak:
– legyen megfelelő tartási hely (lánc helyett kennel, árnyékkal, szélvédett kuckóval),
– anyagi fedezet megléte, hogy az állattartás kapcsán keletkező tartási (állatorvosi, táplálási) költségeket fedezni lehessen,
– fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű szabadidő, az állattal történő gondoskodáshoz, foglalkozáshoz (séta, játék, gondviselés miatt).
Ha ez a három alapvető dolog nincs meg, a hobbiállat tartás minősége sínyli meg.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy az országban még mindig nagyon sokan engedik feleslegesen szaporodni a kutyákat – macskákat, ebből adódik, hogy sok a kóbor állat, több a szaporulat, mint amennyi felelős állattartó. A megelőzés a megoldás, hiszen annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik.

Az állatvédők számára megoldhatatlan problémák sokaságát okozzák a felelőtlen állattartók, az ország a millió kóbor állat, láncos kutyák százezreinek országa. Az állatok számára okozott túlzott szenvedés akár állatkínzás bűncselekménnyé is fajulhat, ami 3 évig terjedő börtönnel is sújtható, írja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Szegeden is vannak kutyafuttatók, ahol póráz nélkül lehet elereszteni kutyáinkat. Ennek listáját a képre kattintva olvashatod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb