Közélet

Tovább csökkent az aktív koronavírusos fertőzöttek száma

Négy napja egyre kevesebb az aktív, új koronavírussal fertőzöttek száma. Csongrád megyében azonban az elmúlt 24 órában négy koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak.

Negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a vidéken bevezetett enyhébb szabályok hatását, a járvány alakulását legalább két hétig figyelni kell. Óvatosak vagyunk – fűzte hozzá.

Az országos tisztifőorvos elmondta: pénteken megállapodást írtak alá magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyag gyártás terén is függetlenedhessen.

Müller Cecília hozzátette: péntektől a patikák is árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat, így a háziorvosok ott is beszerezhetik azokat.

Illusztráció

Újabb védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban, illetve az időotthonokban és a szociális intézményekben dolgozók – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője online sajtótájékoztatón pénteken.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, az alapellátásba pénteken négyheti készletet fog kiszállítani az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az idősotthonoknak pedig kétmillió sebészi szájmaszkot, 307 ezer védőkesztyűt és 7 ezer védőköpenyt fognak eljuttatni.

Emlékeztetett, a háziorvosok és a fogorvosok is több alkalommal kaptak már védőeszközöket az állami készletből, de – mint fogalmazott – “át kell térnünk a felelős készletgazdálkodásra”.

Archív

Ezt a készletgazdálkodást mind központi, mind intézményi szinten meg kell valósítani, ezt a munkát a gyógyintézményekben a kórházparancsnokok, az idősotthonokban az intézményparancsnokok segítik és felügyelik – közölte.

És minden fennakadás, probléma, vagy botrány nélkül sikeresen megszerveték az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány jelentette rendkívüli helyzetben is – jelentette ki a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Így volt ez Szegeden is.

Maruzsa Zoltán elmondta: a héten megtartották a legtöbb tanulót “megmozgató” tantárgyakból a vizsgákat.

Archív

Felhívta a figyelmet arra: nem könnyítette meg a munkájukat az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média gyakorolt rájuk, esetenként “hisztérizálva” a várható körülményeket. Utólag megállapítható – tette hozzá -, hogy a számításaik helyesek voltak, és semmi nem úgy történt, ahogy az érettségi mostani megtartását ellenzők mondták.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a járvány tetőzésétől való félelem alaptalannak bizonyult, a pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, és a kormány teljeskörűen biztosította és biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb