Közélet

Frissítve: jövő hét csütörtöktől Csongrád-Csanád lesz a megye új neve (videóval)

A Trianoni békediktátum 100. évfordulójának alkalmából június 4-én megváltozik Csongrád megye neve, és ezután Csongrád-Csanád nevet viseli, ami a magyar önkormányzatiság 1000 éves múltjára utal. A megye délkeleti része volt a korábbi Csanád megye.

Korábban élő videóban számoltunk be arról a Szeged365.hu-n, hogy sajtótájékoztató keretében ismertették, hogy mi változik június 4-ével, amikor is Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz:

Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja arról beszélt, hogy Trianon után a végleges felépülés nem jöhet el, de gyógyírt jelenthet, hogy a diktátum 100. évfordulóján Csongrád-Csanád lesz a megye neve. A jelenlegi megye délkeleti része ugyanis Csanád vármegyéhez tartozott. 2017-ben Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő indítványára a megyei közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadták el. Ahogy Juhász Tünde hozzátette, a névváltoztatás történelmileg indokolható, eszmeileg érthető, a Trianonban szétszakított magyarság egységesítésének vágyát fejezik ki, ezzel a jelképes orvossággal.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, hogy az állam alulról induló, mai szóval élve, önkormányzati szervezettségét fejezik. Csongrád és Csanád megye egyidős a magyar államisággal. 1030-ban a Csanádi püspökséggel együtt hozták létre Csanád vármegyét. Ennek a megyének a része még Torontál vármegye, Újszegedtől Kiszomborig. A megye tehát a magyar jogtörténet és a magyar közigazgatás múltjának szerves része. Hozzátette, a névváltoztatás azt az igényt is jelezi, hogy a kommunista ideológiával ellentétben a múltat nem eltörölni kell, hanem emlékezni rá.

Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is elmondta, hogy Magyarország megyéi több mint 1000 éves múltra tekintenek vissza.A jelenlegi megyerendszert 1950-ben hozták létre, ám ar endszerváltás idején több megye neve is megváltozott.
Elmondta továbbá, hogy a megyei önkormányzat egy 6 cm átmérőjű bronzérmét készítettek a névváltozás alkalmából, amelyen rajta van a megye címere. Mindemellett megyetérképet is adnak ki a névváltozás alkalmából, ami a mostani és a korábbi megyei határokat tünteti fel.

Fotó: Szabó Dávid

Dr. Juhász Tünde a Szeged365.hu-nak elmondta, a névváltozás az állampolgárokat, cégeket, egyéni vállalkozókat nem érinti. A közigazgatási hivataloknak a feliratokat, táblákat kell megváltoztatni, bélyegzőket, névjegykártyákat kell cserélni. A hivatali e-mail címek változatlanok maradnak. Ez, ahogy elmondta, nagyságrendileg 1-2 millió forintba kerül. A Juhász Tündével készült interjúnkat itt tekintheted meg:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb