Mindenmás

A Szegedi Vadaspark szülöttje az első hazai állatkerti zerge

 A kassai és az innsbrucki állatkertekből érkező hím és nőstény zerge úgy tűnik remekül érzi magát szegedi otthonában, ezt bizonyítja az is, hogy május közepén megszületett első közös kicsinyük, aki egyúttal Magyarország első állatkerti zergéje is.

Az újszülött zerge már pár órásan stabil lábakon állt. Születése igazi szenzációnak számított az állatkertekben. Nem csoda, hiszen a világ mindössze 15 állatkertjében találkozhatnak kb. 100 egyedével a látogatók. Szülei februárban érkeztek a medvékkel szembeni kifutójukba, amely egy sziklákkal tarkított dombos területet foglal magába. Az állatok gyorsan belakták új otthonukat.

A kecskeformájú párosujjú patás Európa magashegységeiben él, egészen az Alpoktól a Kaukázusig, így itt a szomszédban, a Kárpátokban is. A gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának. Legelterjedtebb alfaja az alpesi zerge, viszont egyes elszigetelt alfajai, mint a tátrai és a dél-franciaországi kartauzi zerge veszélyeztetettnek számítanak. Ferenc József császár nagylelkű ajándékozásának köszönhetően Európán és Kis-Ázsián kívül még Új-Zéland déli szigetén is élnek zergék. Bár a történelmi Magyarország területén is éltek, ennek ellenére ismeretlen fajnak számít nálunk, hiszen valahogy kimaradtak a hazai állatkerti gyűjteményekből. Ezért is számít kiemelt zoológiai eseménynek, hogy Szegeden is született zergegida.

Alpine chamois kid, its scientific name is Rupicapra rupicapra rupicapra

A zergék kontrasztos mintázata egyrészt a rejtőzését szolgálja, másrészt egyedi, tetszetős megjelenést kölcsönöz számukra. Fejükön a fekete és fehér szín váltakozik, így olyan, mintha álarcot viselnének. Testük többi részén a bak és a nőstény színe hasonló: nyáron világosbarna a háton fekete csíkkal, télen majdnem teljesen fekete. A nyakán és a farán meghosszabbodott szőr izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert „zergetoll”, amely a vadászok körében még a szarvaknál is népszerűbb trófea. Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv, amely más tülkösszarvúakkal ellentétben vékony, felfelé álló, enyhén kampós. Védekezésre és a szaporodási időszakban a hímek a nőstényért vívott küzdelmében szolgál. Több nőstényből és utódaikból álló nyájakban élnek a bakok territóriumain belül vándorolva, amely területekért azok heves csatákat vívnak. A nőstények vemhessége 24-26 hétig tart, többnyire 1, ritkán 2 kicsinyüket kb. 6 hétig táplálják, míg önállóan el nem kezdenek legelészni.

Alpine chamois kid, its scientific name is Rupicapra rupicapra rupicapra

A szegedi zergegida fejlődését a látogatóink is figyelemmel kísérhetik a medvekifutóval szemközt található dombon. Az állatkerti fotópályázaton róla is várják a szép fotókat, rajzokat!

Forrás: zooszeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb