Mindenmás

Megvan mi lesz a már befizetett utazások díjának sorsa

Megvan mi lesz a már befizetett utazások díjának sorsa, a Magyar Közlönyben ugyanis már elérhető az a kormányrendelet, amely ismerteti, hogy hogyan kell eljárni a korábban az utazó részéről már befizetett, de a koronavírus miatt meghiúsult utazások esetében – adta hírül az Origo.

A rendeletet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási
csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló, az egyébként érvényes szabályokkal, de az abban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor az utazó utazási irodánál fizetett be valamilyen szervezett utazási szolgáltatásra.

Illusztráció

A kormányrendeletből kiderül – hivatkozva az egyébként szokásos szabályokra -, hogy ha a szervező mondja fel az utazási szerződést a koronavírus-járvány miatt, illetve ha az utazónak ugyanezen okból hiúsul meg az utazása, akkor az utazást szervező irodának jogában áll a befizetett előleg vagy teljes utazási díj visszatérítése helyett utalványt (vouchert) kibocsátania.

A rendelkezés 2020. augusztus 31-ig érvényes és a következőket írja elő:

  • Az utazásszervezőnek az utazási csomag ellenértékeként befizetett előleg vagy teljes díj összegével megegyező értékben kell az utalványt kibocsátania.
  • Ha az utazásszervező utalványt bocsát ki, az utazó 15 napon belül nyilatkozhat az utalvány elfogadásáról.
  • Ha az utazó a felajánlott utalványt nem fogadja el, vagy nem nyilatkozik ezen a határidőn belül, a részére a befizetett előleget, illetve díjat az egyébként szokásos módon (a normál rendelet szerint) vissza kell utalni.
  • Az utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan és annak felhasználása során.
  • Ha az utazó az utalványt 2021. augusztus 31-ig nem használja fel, az utazásszervező köteles részére az utalványon feltüntetett értéknek megfelelő összeget legkésőbb 14 napon belül megtéríteni.
  • Az utazó és az utazásszervező megállapodhatnak az utalvány érvényességi idejének meghosszabbításában. Ebben az esetben az utazásszervező új utalványt állít ki.
  • A rendelkezés értelmében, az így kiállított utalvány közeli hozzátartozóra átruházható.

A rendelet emellett további előírásokat tartalmaz az utalvány kötelező elemeire, valamint előírja a kereskedelmi törvény vonatkozó rendelkezésének értelmében, hogy a vagyoni biztosítéknak fedezetet kell nyújtania e rendelet alapján kiadott utalványok értékének megtérítésére az utazásszervezői tevékenységet végző fizetésképtelensége esetében.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb