Mindenmás

Biztonságosabb lesz a folyómeder Szegeden

Már hatvan százaléka megvalósult annak a pályázatnak, amelynek célja az Alsó-Tisza vidék árvízvédelmi biztonságának növelése. A 4 milliárdos beruházás 8 dél-alföldi települést, így Szegedet is érinti, a kivitelezés során helyreállítják a partbiztosítást és kanyarulatrendezést is végeznek.

A folyómeder folyamatos változása miatt a Tisza több helyen veszélyesen megközelítette az árvízvédelmi töltéseket, így ezeken a helyeken szükségessé vált a partvédő művek átépítése. A Maros ferencszállási szakaszán a töltés védelmi képességének megőrzése érdekében kell munkálatokat végezni.  

Jól haladnak a ferencszállási kanyarulat munkálatai, fotó: ATIVIZIG

A legjobban Algyőn haladnak, itt a partbiztosítás nagy része már elkészült, és már csak a végleges helyreállítás várat magára. A legnagyobb meló Ferencszállásnál zajlik, itt a Maros tervezett mederkorrekcióján már túl vannak a szakemberek, több mint 600 méteren pedig új töltést kell építeni, a védmű már látványos állapotban van.

Az ATIVIZIG tájékoztatása szerint a kivitelezés a tervezett műszaki ütemtervnek megfelelően történik, a munkák készültsége összességében már meghaladta a hatvan százalékot. A 4 milliárd forintos Európai Uniós támogatásból megvalósuló beruházással jelentősen javulni fog a térség árvízi biztonsága. A projekt nyolc dél-alföldi település közigazgatási területére terjed ki, köztük Makó, Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes városok is érintettek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb