Mindenmás

Narancssárga riasztás és dupla zuhé Medárd napján Szegeden (frissítve, olvasói fotókkal és videóval)

Narancssárga riasztást adtak ki Szegedre, egészen pontosan: Szegedre is. Gyakorlatilag a teljes Kelet-Magyarországra érvényes az elsőfokú figyelmeztetés felhőszakadás-ügyben, leszámítva Csongrád-Csanád és Békés megyéket: nálunk és a szomszédban másodfokú a helyzet, pont Medárd napján. Ebből bizony 40 nap eső lesz…

Valahogy mindig így képzeljük el a hazafelé elázást, aztán sosem így jön össze…

AZ OMSZ TÉRKÉPE HÉTFŐRE, FELHŐSZAKADÁS-ÜGYBEN

UGYANEZ, ZIVATAR KATEGÓRIÁBAN

Időjárásunkat egy hullámzó frontálzóna és az előtte áramló meleg, nedves, labilis levegő alakítja. A legtöbb napsütés az Alföld déli és keleti részén valószínű. Délután Szegeden is várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Ha mindez a vasárnapi forgatókönyvet követi (riasztás, majd napközben egy minimális esőt leszámítva semmi, az igazi csinnadratta pedig csak éjjel érkezik, Pataki Attila stílusban), mi, a Szeged365.hu szerkesztőségében csak annyit mondunk rá: megvéve.

(19:00) FRISSÍTVE: NEM ÚGY TÖRTÉNT, AHOGY SZERETTÜK VOLNA

Megvettük volna, de nem úgy adták, ahogy kértük. A késő délutáni – kora esti órákban megérkezett Szegedre a felhőszakadás, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző radarképei szerint este nyolc körül csaphat le egy izmosabb vihar városunkra:

Az abszolút No 1 túlélő-tippet a Szegedi Vadaspark dobta be ma délután: “ha ti is féltek a dörgésben, mindig legyen ott valaki, akihez hozzá tudtok bújni!” 

https://www.facebook.com/szegedivadaspark/photos/a.2408464332510148/3179090458780861/?type=3&theater

(20:30) FRISSÍTVE 2.0.: AZÉRT TÚL LEHETETT EZT ÉLNI, NEM?

Kétszer kaptunk mi, szegediek zivatart a nyakunkba, összesen kb. 50 mm csapadékkal és sok helyen nem kevés jéggel is. Ha a Medárd napi, népi babona bejön, most 40 nap égi csinnadratta következik, sok-sok esővel. Idő közben rengeteg olvasói fotó és videó érkezett hozzánk a témában (ezeket nagyon szépen köszönjük Nektek, szuperek vagytok), ezt például Gabitól kaptuk, Alsóvárosról.

Durva, nem?

Gabi Szentmihályról küldte a fotót, egy szolíd méretű jéggel:

Palinak pedig pont a tenyerébe hullott az égi áldás…

Apropó, egy kis fogalom-határozó, első – és másodfokú riasztások ügyében. Rákérdeztünk, ezt jelenti az OMSZ szerint a három kategória:

Első szint (sárga): az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Második szint (narancs): veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

Harmadik szint (piros)Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb