Közélet

Operatív törzs: Csongrád-Csanád megyében 6 áldozatot követelt a koronavírus

Csökken az aktív fertőzöttek száma, de elhunyt egy 37 éves férfi. Azonnali bevetési egységet hoznak létre, biztonságos az itthoni nyaralás, és Horvátországba is korlátozás nélkül lehet utazni – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, tíz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 4027 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 37 éves férfi, akinek nem volt ismert alapbetegsége. A tisztiorvos hangsúlyozta, továbbra is az idős és krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek, de előfordul egy-egy olyan kivételes eset, amikor a betegség nagyon gyors és súlyos lefolyású. A mostani esetben rendkívül gyorsan zajlott le a végzetes kimenetelű betegség, a körülményeket vizsgálják, a járványügyi felderítés azonnal megkezdődött, és szoros megfigyelés alá vonják a kontaktokat.

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy Budapesten 328, vidéken 223 beteg hunyt el. Pest megyében 91, Fejérben 43, Komárom-Esztergom megyében 37, Zalában 16, Veszprém megyében 8, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6, Tolna megyében 3, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Bács-Kiskun, Nógrád és Somogy megyében 1-1 beteg halt meg. Nem halt meg senki a vírus miatt Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

ITTHON BIZTONSÁGOS A NYARALÁS

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a járványhelyzet nem minden országban azonos, sok helyen felfelé tart a járványgörbe, viszont a hazai nyaralás biztonságos. Ha mégis külföldön üdülne valaki, tájékozódjon az ottani viszonyokról, például a konzulátusokon.

PÉNTEKTŐL MEGSZŰNNEK A KORLÁTOZÁSOK A MAGYAR-HORVÁT HATÁRÁTKELŐHELYEKEN

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi bejelentése szerint a magyar és horvát állampolgárok a kötelező hatósági házi karantén nélkül léphetnek be egymás országába. Kérdésre válaszolva elmondta: a veszélyhelyzet megszűnése után is működik az operatív törzs, rendszeresen elemzik és értékelik a járványügyi adatokat, és figyelemmel kísérik a környező országok által bevezetett korlátozó intézkedéseket.
  

BEVETÉSI EGYSÉGET HOZNAK LÉTRE

Kiss Róbert továbbá elmondta, hogy – a járvány elleni védekezés második ütemére elrendelt egészségügyi készenlétre figyelemmel – az operatív törzs egy bevetési egység létrehozásáról döntött. Az egység feladata az lesz, hogy ha egy területen vagy egy intézményben megjelenik a koronavírus-fertőzés, a helyszínen megjelenve a szükséges intézkedéseket azonnal be tudja vezetni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb