Szegedi Arcok

Szeged365 a nők védelmében: lelkiismeret-furdalás a koronavírus idején? Interjú Szalma Ibolyával

Lelkiismeret-furdalás, frusztráció, félelem, szorongás, stressz, agresszió, depresszió, – mind a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében önként és/vagy szabadon választott karantén hozadékai, állítja Szalma Ibolya, a Nők Védelmében Egyesület elnöke, de vajon mi a megoldás, egyáltalán van erre kézzel fogható megoldás? Igen, a szakértő szerint van. A titok többek között a kommunikációban, a szeretetben és türelemben rejlik. Hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban? Megkérdeztük!

A koronavírus-járvány okozta káosz olyan ellenséges viszonyt szült a generációk között, amelynek a levét kétségkívül az idős, veszélyeztetett korosztály itta meg, ez pedig szorongást és félelmet eredményezett. Óriási teher zúdult az édesanyákra és a pedagógusokra is, akik a Nők Védelmében Egyesület vezetője szerint maximálisan helytálltak, úgy, hogy közben mérhetetlen lelkiismeret-fordulással küzdöttek. Egyszerre voltak nők, anyák, feleségek, óvó és tanítónők, dolgoztak, háztartást vezettek és egy bizonyos mértékben a nagyszülők szerepét is átvették. Ahhoz azonban, hogy az egymáshoz való viszonyulás újra frusztrációmentes legyen és gördülékenyen menjen, idő kell.

Szalma Ibolya szerint újra meg kell tanulnunk egymással érhetően, emberi módon kommunikálni, egymáshoz szeretettel viszonyulni, időt adni magunknak, érinteni, ölelni, elengedni a félelmeinket és fájdalmainkat, enyhítenünk kell a szorongásainkon és el kell ismernünk azt, hogy ez nem megy majd egyik napról a másikra.

Hogyan, milyen módon érhető el ez a gyakorlatban? Vagyis mi az a bizonyos megoldás? A Nők Védelmében Egyesület elnökét kérdeztük:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb