Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: a futballista, aki a szegedi focipályáról, Anglia profi testépítői közé került

Harmos Zsolt gyermek és fiatal felnőtt korát a futball határozta meg, közel tíz évvel ezelőtt azonban úgy döntött, Angliába költözik. A szegedi fiatal egy darabig Nagy-Britanniában is a bőrt rúgta, majd egy idő után tovább képezte magát, így vált belőle először személyi edző és táplálkozási tanácsadó, majd sikeres naturál testépítő, ami azt eredményezte, hogy az elmúlt években többször is dobogóra állhatott, a világ legkiemelkedőbb versenyein.

Zsolt egyenlőre nem tudja elképzelni a jövőt idehaza, ennek ellenére a Napfény Városa mindig is azt a bizonyos otthont jelenti majd a számára, ahol megismerhette élete szerelmét, Dancsó Alexandrát, aki követtő őt a szigetországba. A sport szerelmeseit ezúttal a Napfény Városában. Szeged egyik legmenőbb konditermében kaptuk el, ahol jelenleg szabadságukat töltik.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy Angliába költözöl?

– Közel tíz évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy az Egyesült Királyságba költözöm, mégpedig elsősorban kalandvágyból. Nem titkolt célom volt a már meglévő futball ismereteim bővítése mint elméleti, mint gyakorlati szinten. Később aztán oklevelet szereztem, személyi edző és táplálkozási tanácsadó lettem, majd egy alkalommal, amikor hazalátogattam, megismerkedtem Szandival, akivel pillanatok alatt egymásba szerettünk és úgy döntöttünk, közösen folytatjuk tovább együtt, odakinn az életünket. Rövid időn belül ő is elvégezte ezt a képzést és beleástuk magunkat a munkába. Szandra bikini finesz versenyzéssel kezdett el foglalkozni, a felkészülésben edzőként pedig én magam segítettem – fogalmazott a szegedi fiú, akinek a barátnője, aki mindössze 18 évesen, az iskolapadból egyenesen a nagyvilágba repült.

Milyen életvitelbeli különbségről tudtok beszámolni?

– Angliában az emberek sokkal pozitívabbak, szabadabbak, rugalmasabbak, kitartóbbak úgy a mindennapi kihívások, mint pedig a sport terén. Nem beszélve a temérdek lehetőségről. Rengeteg tapasztalattal és élménnyel lehetünk gazdagabbak a jobb létnek köszönhetően, amiért persze odakinn is keményen meg kell dolgozni – kezdte gondolatait Alexandra, Zsolt pedig folytatta; – Én is azt gondolom, hogy a britteknek egy kicsit lazább a hozzáállásuk, mint a magyar embereké. Lényegtelen, hogy ki vagy, hogy honnan jöttél, egy valami számít, hogy mit teszel le az asztalra. Arra viszont, hogy az egy eredményes és kiemelkedő dolog legyen, maximálisan adott minden. Vagyis, megfelelő kitartással gyakorlatilag minden álom megvalósítható nem csak a mozgás, a hivatás de az élet egyéb területein is. Az anyagi biztonságnak köszönhetően pedig sokkal többet láthatunk a világból – egészítette ki Zsolt.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Arra a kérdésre, hogy Magyarország le van-e maradva, ami a testépítést illeti, a sportoló a következő választ adta: „nincs, de tény, hogy van hova fejlődnie, viszont öröm azt látni, többek között Szegeden is, hogy egyre több az elhivatott edző és olyan tulajdonos, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy az adott edzőterem és annak felszereltsége hozzájáruljon ahhoz, hogy azok, akik ebben a sportágban szeretnének sikeresek lenni, megtudják azt tenni.”

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Azt viszont leszögezte, hogy külföldön – esetükben Angliában – a testépítést hivatásként űzni sokkal egyszerűbb, mind anyagilag, fizikailag és lelkileg, ugyanis a versenyzők mögött komoly szakmai stáb áll, akik minden erejükön azon dolgoznak, hogy az illető a lehető legjobb formáját nyújtsa egy-egy megmérettetésen. Elmondásuk szerint a céljaik között egyelőre nem más szerepel, mint helytáll és egyre feljebb és feljebb jutni azon a bizonyos dobogón, ahol büszkén képviselik Magyarországot azon belül pedig Szegedet. Zsolt egy héten nagyjából 35 órát dolgozik, emellett pedig kiemelten fontos számára, hogy önmagát is fitten tartsa. Szandra online edzéseket tart és testépítő lányokat készít fel különböző versenyekre, a pózok és a színpadi séta elsajátításában segíti őket.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Mitől szerethető számotokra Szeged?

– Mindketten a Napfény Városában nőttünk fel, ezért mind a kettőnk életében nagyon fontos szerepet játszik a szülővárosunk. Amellett, hogy gyönyörű, állandóan pezseg és tényleg tele van élettel. Jó látni, hogy fejlődik és szépül illetve, hogy egyre több, remek konditeremmel bővül. Ez pedig arra buzdított bennünket, hogy időnként mi magunk is hazajárjunk egy-egy, a környéken megrendezett, komolyabb összetételű versenyre és megmérettessük magunkat, hiszen a felkészülésre való lehetőség ezekben a konditermekben szerencsére immár adott. A családjaink mellett pedig természetesen sok-sok barátunk van itt, akikkel rengeteg közös élmény köt össze bennünket. Ettől függetlenül terveink között nem szerepel a hazaköltözés, sőt jelenleg Amerika felé kacsingatunk – fejtette ki Harmos Zsolt.

Azt, hogy most ekkorában tudnak gondolkodni, állításuk szerint rengeteg munka és ugyanannyi lemondás előzte meg. Először is el kellett sajátítaniuk a nyelvet, aztán fel kellett építeniük magukat fizikálisan és szellemileg is, ami egyébként sok ismerős és barát elvesztésével járt, majd versenyről-versenyre kellett járni annak érdekében, hogy az alább felsorolt eredményeket ma büszkén tudják magukénak.

Zsolt:

UKDFBA USN Classic 3. Hely és Britt Donto meghívás

• BNBF Midlands Qualifier 3. Hely és Britt Donto meghívás

• UK International Finals Novice Bodybuilding 2. hely

• BNBF British Finals Novice Bodybuilding 2. Hely és meghívás Miamiba a világbajnokságra

• DFAC Vb 5. Hely Lightweight Bodybuilding Class

Szandra:

Öt profi státusz:

• PCA Pro

• Fitness Physique Pro

• WNBF Pro

• GBO Pro

• UKUP Pro

Emellett:

• Tizennyolcszoros Bikini Fitness Bajnok, öt különböző szervezetnél

• WNBF Világbajnok

• UKDFBA Britt Bajnok és Abszolút Bajnok

• UKUP Bodypower Expo Bajnok és Abszolút Bajnok

A szegedi pár boldog és kiegyensúlyozott. Jól élnek és megtalálták a számításaikat Angliában. Mindketten sokat köszönhetnek a sportnak, ami már gyermekkoruk óta kíséri őket, több félé módon, stílusban és formában. Nem tagadják, előfordul, hogy akadnak nehezebb napjaik, de alapvetően azon dolgoznak, hogy az életük, – még ha azt nem is idehaza, Szegeden élik – egy kerek, vidám, elégedett mindennapokból álló lét lenne. Egy dolog azonban hiányzik nekik, ez pedig a családtagok közelsége. Sajnálják, hogy a versenyeken elért sikereket szeretteik nem láthatják testközelből.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb