Mindenmás

Ne hagyd az autóban az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőd, mert veszélyt okozhat

Ne hagyd az autóban az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőd, mert a gépkocsi zárt légterében feldúsulhat az alkoholgőz és aztán elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon. Ez pedig óriási veszélyt okozhat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára, Schanda Tamás a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet és arra kér mindenkit, hogy ne hagyja ezeket a fertőtlenítőket az autóban a nyári melegben. Javasolja: miután leparkoltunk, vigyük magukkal a folyadékot, vagy használjunk helyette inkább fertőtlenítő kendőt.

Mivel az alkohol, a kézfertőtlenítők hatóanyaga gyúlékony folyadék, már 20 Celsius-fok környékén elkezd párologni, és a folyamat a hőmérséklet emelkedésével felerősödik. A gépkocsi zárt légterében feldúsulhat az alkoholgőz és elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon. Elég, ha valaki beszáll az autóba és a ruhája az üléshuzathoz dörzsölődik, az autóban hagyott kézfertőtlenítőből kiszabadult és a magas hőmérséklet miatt feldúsult alkoholgőz lángra kaphat, de az autó rejtett elektromos zárlata is beindíthatja a gyulladást.

Mindenki figyeljen a gyártó által a flakonon elhelyezett veszélyjelre és pontosan tartsa be a tárolásra vonatkozó szabályokat. A fokozottan tűzveszélyes, magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szereket jól szellőző helyen kell tárolni, 0-35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, tehát nem szabad nyáron a zárt gépjárműben hagyni, ahol nem szellőzik a belső tér és a hőmérséklet akár 50 Celsius-fokig is emelkedhet.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb