Szegedi Arcok

„A könyvek értékesítése tett tősgyökeres szegedivé” – állítja a 22 év után bezáró Mars téri könyves bódé tulajdonosa

Két évtized, több tízezer könyv, ugyanennyi jó barát és ismerős, megannyi történet és élményekben gazdag pillanat, ez áll Holczer János háta mögött, aki 22 év után bezárja a könyvekkel megpakolt, öreg, fehér kis lakókocsi ablakát.

Holczer János 1998-ban vette át az 1989-ben megnyitott kis könyves bódé irányítását, amit a rendszerváltást követően egy kecskeméti házaspár helyezett üzembe Szeged egyik legikonikusabb pontján: a Mars tér sarkán. Senki sem gondolta, hogy a tulajdonosból rövid időn belül ugyanolyan ikon válik majd, mint a helyből és a lakókocsiból, ahol az a sok ezer friss, ropogós világ és magyar irodalmat egyaránt felölelő könyv lapul.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A könyvárus elmondása szerint: “az elmúlt 22 évben a Mars tér sokszínűsége és átutazó jellege volt az, ami megalapozta a sikert.” Az igen furcsa energiákkal és aurával bíró helyen nap, mint nap rengeteg ember fordult meg, Holczer János pedig mindig, mindenkivel megtalálta azt a bizonyos közös hangot méghozzá a könyveknek keresztül.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

És, hogy mi alapozta meg a kínálatot? A vevők összetétele. Az ő igényük és beállítottságuk alakította a választékot. Holczer János célként tűzte ki, hogy ez az egyébként, különböző társadalmi rétegeket és közösségeket összefogó csomópont egy színes, érdekes és szerethető kultúrközeggé váljon a Mars tér sarkán. Kijelenthetjük: sikerült. János ugyanis több generációt is olvasásra és ezáltal művelődésre bírt.

Ám ez a siker most igen csak keserédes. A rohanó világ, a gazdasági válság, a közösségi felületek és az online térben való lét megváltoztatta az igényeket, ami Horczer János vállalkozására is hatást gyakorolt. Az i-re a pontot pedig a koronavírus-járvány rakta fel. Ez az oka annak, hogy a héten bezárja kapuit Szeged legismertebb mini könyvesboltja.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Egy valami biztos: aki a könyvet szereti, rossz ember nem lehet, János a mögötte álló éveket soha sem fogja elfeledni és örömmel tekint majd vissza rájuk. Elmondása szerint az olvasást továbbra sem hagyja abba, arra a kérdésre viszont, hogy mihez kezd majd ezután, egyelőre még nem tudott választ adni. Azt azonban elmondta, hogy a lakókocsit X-Embörök nevű szegedi képregényrajzoló csapat fogadja majd örökbe.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb