Közélet

Orbán Viktor: négy sarkalatos kérdés maradt, közel a megállapodás az EU-csúcson

Tucatnyi helyett már csak négy sarkalatos kérdés megvitatása van hátra, ezért jó esély van a megállapodás elfogadására – nyilatkozta Orbán Viktor Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően.

A NYITOTT KÉRDÉSEK: JOGÁLLAMISÁG, HELYREÁLLÍTÁSI ALAP, TÁMOGATÁSOK, HITELEK NAGYSÁGA

A még nyitott vitás kérdések között említette a miniszterelnök a jogállamiságot, amelyről azt mondta, megléte és biztosítása mind a 27 tagország számára alapvető fontosságú. “Az unió a jogállamiságon alapszik, azért ha valamely ország nem fogadja el a jogállamiság fontosságát, azonnal el kell hagynia az Európai Uniót” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a jogállamiság politikai kérdés, amelyet nem lehet összemosni a gazdasági kérdésekkel. Ez válasz volt a holland miniszterelnök korábbi véleményére, amely szerint Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni vele szemben.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a megvitatásra váró kérdés a jogállamiságon túl még a helyreállítási alap nagysága, amelynek véleménye szerint megfelelő módon kell kezelnie a kialakult gazdasági válságot. Nyitott még a csomagban szereplő vissza nem térítendő támogatások és hitelek aránya. Ezzel összefüggésben kiemelte, Hollandia olyan mechanizmus bevezetését szorgalmazza, amely jelentős befolyást biztosítana számára az uniós pénzek kifizetését illetően, főként a déli országok esetében.

MAGYARORSZÁG AZ OLASZ ÁLLÁSPONTOT TÁMOGATJA
Orbán Viktor ismertette, Magyarország támogatja az olasz álláspontot, ugyanis azoknak az országoknak kell adni a pénzt, mégpedig mihamarabb, amelyeknek a legnagyobb és legsürgősebb szüksége van rá.

A támogatások és hitelek arányával összefüggésben kiemelte, ha a hasonló méretű és lakosságú, hasonló bevételekkel rendelkező országoknak jutó összegeket nézzük, akkor a Magyarországnak jutó rész esetében a különbség megalázó, sokmilliárd eurós. Ezt Magyarország tisztességtelennek tartja, de az európai egység érdekében hajlandó elfogadni egy ilyen megoldást is – mondta Orbán Viktor.

A tehetősebb országoknak az uniós befizetésekből járó visszatérítésről a magyar kormányfő azt közölte, noha ezt a privilégiumukat a gazdag országok meg akarják tartani, Nagy-Britannia uniós kilépését (Brexit) követően “ezt a mechanizmust meg kell szüntetni”.

https://www.facebook.com/watch/?v=717059559147421

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb