Mindenmás

Jön az őzek párzási időszaka, fokozott veszélyhelyzetet okozhatnak az utakon a vadállatok

Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Ilyenkor a vadállatok különösebb veszélyérzet nélkül, bármikor megpróbálhatnak átkelni az úttesten, emiatt megnőhet a közúti balesetek aránya. A következő időszak nehézségeire hívta fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az 5-ös úton.

Az egyenruhások a Csongrád Megyei Vadászkamarával közösen szerveztek preventív közlekedésbiztonsági akciót a vadbaleset szempontjából különösen veszélyes szakaszon. A délelőtt folyamán közúti ellenőrzést hajtottak végre az 5-ös út 157-es kilométerénél, ahol felhívták a sofőrök figyelmét a lehetséges vadbalesetekre, továbbá a megállított vezetőknek egy-egy vadriasztó sípot is átadtak.

A rendőrség szerint fontos a járművezetők figyelmét felhívni, hogy a párzási időszakokban nemcsak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedniük, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, a nap bármely szakában. Még a legkörültekintőbb vezetési mód mellett sem lehet mindig elkerülni a balesetet, mert sokszor hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sebességről kell vészfékeznie a sofőrnek, és mekkora lesz az ütközés ereje, hatása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb