Közélet

Koronavírus: a SOTE rektora szerint 99 százalék az esélye, hogy lesz második hullám

Merkely Béla szerint lesz második hulláma a koronavírusnak, de azt nem lehet tudni, mikor. A szakember ugyanakkor nem tartja elképzelhetőnek, hogy az ország ugyanúgy leálljon, mint tavasszal, de a fejlemények nagyban függenek attól is, hogy mennyire fogadja el és tartja be a lakosság a vírus terjedésének lelassítása érdekében hozott intézkedéseket.

A rektor az ATV-nek adott interjúban hangsúlyozta: a vírus terjedését lassítja a nyári meleg, de szinte biztosan lesz második hulláma a koronavírusnak. Fertőzési hullámról akkor beszélhetünk, ha a vírus reprodukciós rátája minimum egy, azaz egy fertőzött legalább egy másik személyt megfertőz.

Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, az felgyorsíthatja a fertőzés terjedését, éppen ezért továbbra is fontos lesz a kézmosás és a maszkhasználat – hangsúlyozta Merkel, aki szerint ha a kormány nem hozza meg időben a korlátozásokat, sokkalta súlyosabb járvány lett volna Magyarországon.

SZAKÉRTŐK SZERINT A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN NEM FOG JELENTŐSEN NŐNI A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

A szennyvízből vett minták alapján a következő néhány hétben nem várható, hogy az aktív koronavírusos esetek száma megnő- mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Vargha azt is elárulta, a nemzetközi tapasztalatok szerint ha a szennyvízből vett minták emelkedést jeleznek, akkor ezt 4-10 nappal, esetleg két héttel követi az aktív esetek számának emelkedése.

FÉLJÜNK VAGY NE FÉLJÜNK?

Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos szerint a mostani fertőzésszám mellett nagyobb a felhajtás, mint amekkora veszélyt jelent a koronavírus. A szegedi szakembert épp a lehetséges második hullámról kérdeztük, amikor a Szeged365-nek úgy fogalmazott: a koronavírus egy létező dolog, de a veszélyességének a mértéke mondvacsinált.

ÚJ DOLOG A KORONAVÍRUS, NEM VÉLETLENÜL KELL ODAFIGYELNI

A pécsi virológus, dr. Kemenesi Gábor is egyetértett abban, hogy a koronavírus új, és a tudomány is most ismeri meg, viszont szerinte éppen emiatt nem hasonlítható össze a nátha vírusokkal. A koronavírusok ugyanis egy víruscsoport, de a náthát is okozó törzsekkel szemben az új típusú koronavírus kifejezetten magas patogenitásúnak számít. Erről és a védekezés két pilléréről is nyilatkozott a kutató a Szeged365-hunak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb