Közélet

Nemesi Pál meghívására Nagy Balázs helyettes államtitkár gazdaságfejlesztési tervekkel érkezett ma Szegedre

Végre beindulhat a régió gazdasági motorja: a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Nemesi Pál a stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárt, Nagy Balázst látta vendégül pénteken délelőtt a Napfény Városában. A találkozó apropója egy a Dél-Alföldre irányuló, gazdasági stratégia kiépítésének egyeztetése volt. Az eseményen Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester és Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is részt vett.

A kooperáció a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlés keretén belül jött létre, ahol Nemesi Pál mondott köszöntő beszédet, majd Nagy Balázs a régió gazdaságágának fejlesztési lehetőségeiről és annak terveiről beszélt. Az eseményen később több kamarai díjat is átadtak.

Nagy Balázs a Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság helyettes államtitkára prezentációja előtt a Szeged365.hu-nak összegezte a már említett stratégia legfontosabb ismérveit, illetve elmondta azt is, hogy az adott gazdasági változások hogyan, milyen módon és mekkora mértékben érinthetik majd a régió, azon belül is Szeged lakosságát az elkövetkezendő 10 évben.

Az államtitkár helyettes kiemelte az első lépés a felállított stratégia megvalósításában a már meglévő ismeretek elemzése, majd azok bővítése volt. A terület feltérképezése megmutatta: a Dél-Alföld akár az ország éléskamrája is lehetne, de egyelőre nem az, sőt. A legnagyobb hiányosság a mezőgazdaságon belül elsősorban feldolgozó és élelmiszeriparban van. Ebben is, pont úgy, mint a környezettudatosságban fejlődésre van szükség és a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy mindennek lehetőséget is teremtsen. Véleménye szerint fontos lenne a KKV-szektor digitalizálása, a turizmus tovább fejlesztése és az öntözőrendszerek kiépítése is. Nagy Balázs hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem megléte azonban egy nagyon erős húzóerővel bír, színvonala pedig világviszonylatban is magasan kiemelkedő. Az államtitkár helyettes azt is elmondta, hogy a fejlesztések a határokon átívelnek majd, vagyis: bevonják a Vajdaságot is.

Nemesi Pál lapunknak megerősítette a stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár gondolatait és terveit. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette a célt, ami a Dél-Alföldi régió, azon belül is a megye gazdasági stabilizálása. Ehhez nyújt majd segítséget az a stratégia, amit Nagy Balázs pénteken délelőtt bemutatott a Napfény Városában. Ez elsősorban a KKV-szektor digitalizálására irányul majd.

Elmondása szerint, azok a vállalkozások, amelyek ezen a téren jól álltak, a koronavírus-járvány okozta akadályokat is könnyebben hidalták át az elmúlt hónapokban. Mint azt ismertette, a kamara volt az első, ahová a kétségbeesett és bajba került cégek elsőként fordultak. A szervezet pedig a magyar kormánnyal karöltve azonnal elkezdett dolgozni azon, hogy a pandémia minél kevesebb vállalkozást érintsen úgy az országban, mint a térségben.

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette az elmúlt időszakban nem csak a kormánnyal, hanem a helyi szervezetekkel és oktatási intézményekkel is azon dolgoztak, hogy a gazdasági stabilitás megmaradjon, hogy a vállalkozások minél kevesebb mértékben sérüljenek, hogy a fiatalok is helyben maradjanak, hogy még több informatikai, turisztikai fejlesztés menjen végbe.

Mint az kiderült, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az ITM május óta dolgozik együtt azon a stratégián, ami a régió gazdaságát igyekszik sokkal produktívabbá varázsolni az elkövetkezendő 10 évben.

És végezetül Nemesi Páltól azt is megtudtuk, hogy ez a gazdasági projekt hogyan nyúlik majd át a határon, hogy milyen haszon születik majd ebből a vajdaságiak és a szegediek számára és azt is, hogy ennek mi a célja. A CSMKIK elnöke végezetül felsorolta a beruházások legfontosabb ismérveit, ezek a: fejlesztési stratégia, a konkrét projektek, a jó menedzselés és a megvalósítás.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb