Mindenmás

Apa kezdődik: dupla riasztást adtak ki Szegedre

Dupla riasztást adtak ki Szegedre és környékére: felhőszakadás veszélye miatt másodfokú, zivatar miatt elsőfokú veszélyjelzés érkezett az Országos Meteorológiai Szolgálattól szerda délutánra. A veszélyjelzés Csongrád-Csanád mellett Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megye területére érvényes.

Egy másik olvasónktól, Attilától kaptuk: tegnap így indult az égi dzsembori Szeged felett… Köszönjük a brilliáns fotót!

DUPLA RIASZTÁS, SZERDA DÉLUTÁNRA

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán további másodfokú riasztások várhatók Csongrád-Csanád, Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megye területén. Szintén a felhőszakadás veszélye miatt van elsőfokú figyelmeztetés érvényben Békés és Zala megyében. A zivatarveszély miatt Csongrád-Csanád, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: szerdán a zivatarokat egyre inkább felhőszakadás kíséri (jellemzően 20-40 milliméter között eshet rövid idő alatt, de délnyugaton akár 40-50 milliméternél is több); átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat.

HA ÉPP A BALATONON NYARALSZ

Ha éppen nyaralás közben olvasod a Szeged365.hu-t: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja szerint a Balaton nyugati medencéjénél továbbra is másodfokú viharjelzés van érvényben. Ilyenkor fennáll a magas és hosszú hullámok veszélye, a láthatóság csökken, csónak és vitorlás egyáltalán nem közlekedhet a vízen. A Balaton többi részén, valamint a Fertő-tónál és a Tisza-tónál elsőfokú a viharjelzés.

Ha már tavaly úgyis Szegeden léptek fel, az idén meg úgyis elmarad a Deja Vu, várjuk a közelgő zuhét stílszerűen:

ELSŐFOKÚ, MÁSODFOKÚ… MOST AKKOR MI, MIT JELENT?

Pont tegnap kérdeztétek, mit jelentenek az OMSZ által meghatározott, általunk is gyakran emlegetett veszélyességi szintek. Máris elmagyarázzuk, melyik mit jelent, köszönjük a segítséget az Országos Meteorológiai Szolgálatnak!

A figyelmeztetések és a riasztások során 3 veszélyességi szintet különböztetünk meg. Ha nem várható a meghatározott kritériumoknak megfelelő veszélyes jelenség, az adott terület zöld színnel jelenik meg.

Első szint (sárga)

Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Második szint (narancs)

Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

Harmadik szint (piros)

Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

EGY ELŐNY GARANTÁLT: LEHET TÜZET GYÚJTANI

Csütörtöktől megszűnik a tűzgyújtási tilalom, mert az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdőkben és a mezőgazdasági területeken – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Forrás: MTI, OMSZ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb