Szegedi Arcok

Útjára indult a Dél-Alföldi Rally – három szegedi srác által több tucat rászoruló gyermek részesül segítségben

A több, mint egy évtizede futó, nagy sikerű Budapest-Bamako rally mintájára álmodta meg néhány hónappal ezelőtt három szegedi srác a Dél-Alföld egyik legnagyobb rally-ját, amelynek középpontjában csakúgy, mint a magyar szervezésű, afrikai autóversenyében a rászoruló gyermekek megsegítése áll. A három tagú csapatot egy ingatlanos srác, egy óvóbácsi és egy lagziguru alkotja. A projekt célja pedig: minél több gyermeknek mosolyt csalni az arcára.

ELŐSZÖR IS: MINDENT A BUDAPEST-BAMAKO RALLY-RÓL

A Budapest–Bamako rally a “fapados Dakar-ként” is ismert magyar szervezésű afrikai autóverseny. Először 2005-ben rendezték meg, ekkor még csak 42 csapattal, decemberi indulással. A résztvevők száma természetesen folyamatosan emelkedett, pont úgy, mint a rally ismertsége, ami mára nemzetközivé nőtte ki magát. 2009-től a résztvevők két kategóriában indulhatnak: verseny illetve túra. A két kategória résztvevői külön útvonalon haladnak, és a versenyzőknek feladatokat is meg kell oldaniuk a rali közben.

A rali a következő országokon halad át: 

  • Magyarország
  • Ausztria 
  • Olaszország 
  • Franciaország 
  • Spanyolország
  • Marokkó
  • Nyugat-Szahara
  • Mauritánia
  • Mali

2011-ben Szenegál, 2012-ben pedig már Gambia és Bissau-Guinea területén is érintve lett. A rali az első év kivételével aztán 2016-ig minden év januárjában indult Budapestről, és két héttel később Mali fővárosában, Bamakóban ért véget. Azóta azonban két évente rendezik meg. Vagyis az utolsóra idén, a következőre pedig 2022-ben kerül majd sor. A 2020-as futam célpontja Sierra Leone volt. Ez volt az eddigi leghosszabb táv a verseny történetében, amin az érdeklődők részt vehettek. A ralin teljesítendő táv közel 8000 km. Az autóverseny főszervezője Szabó Gál András, az inspirátor pedig az eredeti Párizs–Dakar volt. Az esemény a kalandos, romantikus oldaláról közelíti meg Afrikát. Nincsenek megkötések a nevezésnél, bármilyen, az utcákon is használt járművel lehet indulni. Emellett és nem utolsó sorban a rali jótékonysági célokat is szolgál Maliban. A csapatok ajándékokat, adományokat gyűjtenek a helyieknek, amelyeket ők maguk, vagy a külön e célból indított kamion visz aztán ki nekik. 2017-ben egyébként Los Angeles és Mexikó között egy új futam is indult Baja 4000 néven. Ezt aztán 2019-ben átnevezték Baja XL-re. A tematika hasonló a Budapest-Bamako-hoz, és a mottó is ugyanaz: “Bárki. Bármivel. Bárhogy. “

Fotó: KAM Home Goes 2 Bamako hivatalos Facebook oldala

A DÉL-ALFÖLDI RALLY

A Dél-Alföldi Rally hasonló mintára és tematikára épül. Muráti Kamilló, Botyánszki Bence és Tokaji Sándor néhány hónappal ezelőtt elhatározták: előbb a térséget, aztán pedig 2022-ben a Budapest-Bamako közötti útszakaszt hódítják meg úgy, hogy közben ahol és ahogy csak tudnak, segítenek. A szegedi srácok több, helyi és környékbeli szervezetet, egyesületet és intézményt is megcéloztak, amelyek közül jó néhány már többféle adományban részesült is általuk. Muráti Kamilló, csapatkapitánya a Szeged365.hu-nak röviden a következőképp foglalta össze a projekt felépítését, menetét és célját:

„Jelenleg a rászoruló családok, gyermekek, intézmények, egyesületek, szervezetek, táborok felkutatása zajlik. Igyekszünk célszerűek lenni, vagyis: ott, akkor és úgy segíteni, ahogyan arra az adott helyen valóban szükség van. Az elmúlt időszakban két helyen jártunk, az egyik egy gyermektábor volt, ahová focilabdákat vittünk, ugyanis arra volt szükség, a másik pedig egy gyermekotthon volt, ahol enyhén sérült, fogyatékos fiatalok élnek. Őket számítógépekkel, ruhákkal, tanszerekkel, írószerekkel és természetesen egy kis édességgel láttunk el.”

Mint azt Kamillótól megtudtuk, a projektet, amelyet márciusban kezdtek el a gyakorlatban megvalósítani, hosszas szervezés előzte meg. Ugyan a koronavírus-járvány bele-bele szólt, de mindez nem tántorította el őket. Az említett két helyszínt azonban hamarosan további három követi.

Fotó: KAM Home Goes 2 Bamako hivatalos Facebook oldala

A főszervező a Szeged365.hu-nak azt is elmondta, hogy azok, akiknek szükségük van a segítségre a Facebook-on létrehozott felületükön tudják azt jelezni, ők pedig a legjobb tudásuk és lehetőségük szerint igyekeznek majd segíteni, amint csak tudnak. Elmondása szerint az igény minderre úgy tűnik igen is óriási. Nem csak Szegeden, de a térség legkülönbözőbb területeiről is többen jelezték már, hogy bizony  sok mindenre lenne, igen nagy szükségük.

Fotó: KAM Home Goes 2 Bamako hivatalos Facebook oldala

BEMELEGÍTÉS A BUDAPEST-BAMAKO RALLY-RA

A fiúk azzal, hogy az előttük álló időszakot főállásuk mellett jótékonykodással töltik tulajdonképpen bemelegítenek a 2022-es Budapest-Bamako rally-ra. Arról, hogy megmérettetik magukat Afrikában tavaly döntöttek. Addig pedig felkészülés gyanánt mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szegeden és a környékben minél kevesebb rászoruló szenvedjen hiányt. Ezen felül pedig addig több, hasonló, környékbeli versenyen is részt vesznek majd illetve terveik között szerepel egy-két, nagyobb kaliberű program, amiket szintén a jótékonysági akciók keretében kívánnak megvalósítani. Jelenleg azonban egy nyereményjátékon dolgoznak a közösségi oldalon, amelyről bővebb infót ITT szerezhetsz.

Fotó: KAM Home Goes 2 Bamako hivatalos Facebook oldala

A Budapest-Bamako-ralit 2018-ban film formájában is megörökítették:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb