Mindenmás

Köszöni, jól érzi magát a szegedi rendező pályaudvaron befogott tarajos sül (fotókkal)

A szegedi MÁV alkalmazottak által felfedezett és kalandos úton befogott sült jelenleg a Szegedi Vadaspark egyik, háttérben lévő kifutójában tartják, a további sorsáról még nem döntöttek: természetvédelmi hatóságokkal és más állatkertekkel egyeztetnek, ki rendelkezik fogadóképes sülkifutóval. A napokban az Alsóváros és Klebelsber-telep közötti rendező pályaudvaron bóklászó afrikai állat köszöni, jól érzi magát ideiglenes lakhelyén.

Neve még nincs, a Szegedi Vadaspark kollégái szerint nem egy ideges alkat:

IZGALMAS BEJELENTÉSEK, SZEGEDRŐL: SKORPIÓ, TITOKZATOS KÍGYÓ, PÁRDUC…

“Néha a legkülönfélébb történetekkel keresnek meg minket az emberek. Volt, hogy valaki párducot vélt látni a szomszédban, amiről aztán kiderült, hogy egy szervál volt, másnál halálos mérgű skorpió került elő a bőröndből egy trópusi utazás után, vagy egy olyan kígyó érkezett a déligyümölcs szállítmánnyal, amelynek még magyar neve sem volt” – áll a Szegedi Vadaspark közleményében. A közelmúltban több vonalon, telefonon és Facebookon is szóltak nekik: egy „tarajos sün” (igazából sül, de 10-ből 9 bejelentésben így emlegették a szegediek) tűnik fel éjszakánként a szegedi Rendező pályaudvaron. Természetesen egy sün nem keltene ekkora feltűnést, a szemtanúk leírása egyértelműen egy jóval nagyobb tüskés állatra utalt. “Annak pedig a fele sem lehet tréfa, gondoltuk, ha valóban egy sül csatangol szabadon, így kollégáink azonnal meg is nézték a helyszínt” – folytatódik a közlemény.

Az már akkor kiderült, hogy az állat „sülül” viselkedik, vagyis meghatározott útvonalon, éjszaka kóborol és kutat ehető finomságok után, még a csarnok kukáit is végigvizsgálja. “Elhelyeztünk a vélt útvonala mentén egy inaktív csapdát sok sülfinomsággal, és megkértük az ott dolgozókat, hogy ha véletlenül egy zárt térbe tévedne, csak csukják rá az ajtót, és jövünk. Másnap kora reggel jött is az értesítés, megvan a sül!” – írták a vadasparkosok. Szerencsére olyan bekerített részre zárták az éjszakai műszak dolgozói, amelyben egymás mellett álltak a nehéz fémhordók, és egy olyan útvonal alakult ki köztük, amelyen terelőpajzsok segítségével be tudták terelni az állatot a szállítóládába, nagyobb stressz és sérülésveszély nélkül.

A fotó az elfogás utáni pillanatokban készült, a dobozban már ott lapított a sül:

KÉT MÁV KOLLÉGA CSÍPTE EL AZ AFRIKAI ÁLLATOT

Két szegedi MÁV-kolléga, Horváth Zoltán és Baksa Ottó a rendező pályaudvaron egy éjszakai műszak során “futottak össze” a süllel, előbb elkerítették, majd értesítették a Szegedi Vadaspark kollégáit. A megtalálók a hétvégén meglátogatták újdonsült cimborájukat, annak ideiglenes lakhelyén:

NYUGIS FICKÓ A BEFOGOTT SÜL

A befogott sül viszonylag nyugodt az emberek közelében, a vadasparkosok szerint elképzelhető, hogy valaki háziállatként tartotta, és onnan szökött el. Ugyan a mai Olaszország és Albánia területére is telepítették hajdan a rómaiak, nem valószínű, hogy arról a tájékról vándorolt fel Szegedre.

Gyakran emlegetik, hogy a sül ki tudja lőni a tüskéit, ez azonban tévhit. Az viszont közel sem tréfa, hogy a tüskéi könnyen beleállnak az emberbe, komoly sérülést okozva. Nem egy fiatal és tapasztalatlan oroszlán jár pórul, ha meggondolatlanul támadt sülre. A pofájukba, mancsukba mélyen belefúródó tüskék miatt többen közülük nem lesznek képesek vadászni. Több emberevő oroszlán esetében találtak utóbb ilyen sérülést, vagyis nem véletlenül fanyalodtak ránk. Tehát, nem árt az óvatosság, ha véletlenül süllel találkozunk esti sétánk során, akkor ne próbáljuk se megfogni, se megölelni, inkább hívjuk segítséget!

Forrás: Szegedi Vadaspark

Fotók: MÁV, Szegedi Vadaspark

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb