Mindenmás

Napi pakk, kedd: megérkezett az eső, szuper programok várnak rád ma is Szegeden

Némi változatosságot csempész a nyár végi napokba a keddi időjárás, a felfrissült levegő mellett rengeteg kiváló program is vár a hét második napján. Lesz klikkmentes buli, brutál jó minifesztivál és egy színvonalas előadás is. Már mutatjuk is, mire kell figyelned kedden!

SZEGEDI NÉVNAPOSAINK

Lajos, Patrícia, Délibáb, Elemér, Harlám, József, Kadosa, Kleofás, Ludovika, Tamás

MAI ÉVFORDULÓK

  • 490 éve született IV. (Rettegett) Iván, minden oroszok cárja. IV. Iván kormányzását brutális kegyetlenség és szigor jellemezte, kortársai ezért nevezték “Rettegettnek”. Belpolitikája az ősi orosz nemesség leszármazottai, a hatalmuktól megfosztott bojárok ellen irányult, akiknek birtokai nagy részét kisajátította. Létrehozta a központilag irányított orosz birodalom alapjait.
  • 400 éve Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet magyar királlyá választották a besztercebányai országgyűlésen. A magyar rendek abban bíztak, hogy az isztambuli Porta hozzájárul Erdély és a királyi Magyarország egyesítéséhez Bethlen Gábor királysága alatt. A fejedelem azonban tudta, hogy egy protestáns király ellen a katolikus közvélemény összefogna, emellett a rendek az ő kezét is megkötötték volna, s a törökellenes háborúk finanszírozását is tőle várták. Ezért nem koronáztatta meg magát, s 1621-ben végleg lemondott a címről II. Ferdinánd javára.
  • 155 éve látta meg a napvilágot Alice H. Parker afro-amerikai feltalálónő, aki megalkotta a központi fűtésrendszerhez szükséges kazánt. Az általa tervezett rendszer szobáról-szobára képes volt szabályozni a hőmérsékletet az épületen belül. 1919 december 23-án kapta meg a szabadalmat találmányára.
  • 140 éve született Robert Stolz kétszeres Oscar-díjra jelölt osztrák zeneszerző. Mintegy 100 filmzene és 27, részben igen sikeres operett tette ismertté a nevét világszerte.
  • 117 éve megszületett Élő Árpád Imre magyar származású amerikai sakkozó, sportvezető, fizikus, aki létrehozta a sakkozók teljesítményét mérő rendszert (Élő-pontszámok).
  • 102 éves lenne Leonard Bernstein, amerikai zeneszerző és karmester, a West Side Story című musical szerzője.
  • 96 éve született Körmöczy Zsuzsa, minden idők legeredményesebb magyar női teniszezője. 1958-ban a női tenisz világranglistán második volt, és egy évtizeden át szerepelt a legjobb tíz között. 1958-ban első és máig egyetlen magyar nőként megnyerte a Roland Garrost.
  • 90 éves Sean Connery Oscar-díjas skót származású angol színész. Eleinte a színészmesterségtől igen távol eső szakmákat próbált ki: volt szénrakodó, koporsófényesítő, tengerész és body building bajnok. Ismertté az 1962-ben forgatott Dr. No című James Bond – film címszerepe tette. Az Oscar-díjat 1988-ban vehette át a Megvesztegethetetlenek című film mellékszerepéért. Életművéért 1996-ban Arany Glóbusz-díjjal tüntették ki.
  • Ma lenne 87 éves Gaál István Kossuth-, és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a Sodrásban, a Cserepek, valamint Orfeusz és Eurydiké rendezője.
  • 80 éve született Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, mérnök, a Benkó Dixieland Band alapítója.
  • 80. születésnapját ünnepli Vári Éva, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
  • 71 éves Gene Simmons, a KISS együttes magyar származású basszusgitárosa.
  • 69. életévét tölti be Rob Halford, a Judas Priest énekese.

NAGYON ITT AZ IDEJE VÉRT ADNI

Amíg a véradások száma újra elégséges nem lesz, kizárólag halaszthatatlan beavatkozásokhoz tudnak vérkészítményeket biztosítani – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat. Hogy segítsük a vérellátó központ munkáját, összeszedtük, ezen a héten Szegeden hol tudsz vért adni.

A HÉT ELSŐ FELÉBEN MARAD A MELEG

Marad a meleg, záporos, zivataros idő. A hét második felében kisebb hidegfront érkezik.

Esővel kezdett a kedd, ami nagyjából délig tart ki, napközben Szeged felett felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul a térségben.

REMEK PROGRAMOKAT TARTOGAT A KEDD

Lesz minifesztivál a Dokk jóvoltából, érkezik a klikkmentes buli a Nyugiba, és alaposan kiképez majd Benkő Vilmos a Hágiban. Egy csokorba gyűjtöttük neked a legjobb közelgő eseményeket:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb