Mindenmás

Világra jött az első szegedi zebra a Vadasparkban

Világra jött az első szegedi zebra a Vadasparkban – osztotta meg a zooszeged.hu.

ÚJ JÖVEVÉNY

Bár a zebrák nem számítanak a legnagyobb állatkerti ritkaságnak és a Szegedi Vadasparkban is régóta él belőlük néhány, a csikóáldás eddig mégis valahogy elkerülte az állatkertet. Egészen augusztus 12-ig, amikor is megszületett az első zebra, amely neme után a Dia nevet kapta gondozóitól. Az első hetet még a zebráknak is otthont adó Zsiráf-házban töltötte, majd kiengedték a külső kifutóba, így most már a látogatók is megtekinthetik a kis zebrát.

Fotó: zooszeged.hu

ALFÖLDI ZEBRA A VADASPARK FALAI KÖZÖTT

A Szegedi Vadasparkban egyébként alföldi zebra él, pontosabban annak az egyik Kelet-Afrikában élő alfaja, a Böhm-zebra. Ez az a leggyakoribb zebra alfajnak számító állat a vadon és az állatkertekben egyaránt. Sajnos más zebra fajok és alfajok kevésbé szerencsések, például Dél-Afrikában kipusztult az egyik legérdekesebb alföldi zebra, a kvagga. Elsősorban amiatt irtották, hogy ne jelentsen konkurenciát a legelő háziállatoknak.

ZEBRA = CSÍKOK

A zebráról mindenkinek a csíkozottság jut az eszébe, és a fogas kérdés, vajon sötét alapon fehér csíkosak, vagy fordítva? Emellett az is talány, hogy egyáltalán miért alakulhatott ki ez a mintázat? Több elmélet is született, és elképzelhető, hogy részben majd mindegyik igaz. A nagy tömegben együtt rohanó csíkos zebrák megzavarhatják a ragadozóikat azáltal, hogy nehezen tudnak egy egyedet megkülönböztetni és leválasztani a többiektől. A vizsgálatok szerint a vérszívó legyeket, böglyöket is megzavarja az éles kontraszt. Az első kérdésre visszatérve: a tudomány jelen állása szerint sötét alapon fehér csíkosak.

Forrás: zooszeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb