Mindenmás

Nézd a Szeged365.hu-n élőben a Somogyi-könyvtár új kiállítás megnyitóját

Néhány perc múlva kezdetét veszi Ancsa-Molnár Hajnalka Átjáró – ikonok két világ között című kiállításának megnyitója a Somogyi-könyvtárban. A teremtésre épülő tárlat nyitását ezúttal 17:00 órától a Szeged365.hu-n élőben nézheted végig.

https://www.facebook.com/szeged365/videos/3023403671120255/

Ancsa-Molnár Hajnalka az ikonfestéssel 1993-ban találkozott Finnországban egy orosz festő, Nina Inkari kurzusán. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy azóta is igyekszik minél mélyebben megismerni a festészet ezen ágának titkait. Hogy minél jobban elsajátíthassa a technikát és megismerje az ikonok világát, több kurzuson is részt vett. A keretek faragását Dönczi András fafaragó mestertől tanulta.1999 óta szinte minden évben önálló kiállítással jelentkezik.

Fotó: feol.hu

“Az ikonok útmutatók a teremtés útján, nem azért készülnek elsősorban, hogy gyönyörködtessenek, hanem hogy általuk beleláthassunk egy transzcendentális valóságba és szemlélhessük annak ragyogását. Aki ikont készít – a keleti gondolkodás szerint –, az ikoníró: a Szentírást képben jeleníti meg. Az ikon teljes hagyományvilágának megtartása által a változatlan Örökkévalót igyekszik elhozni ebbe a változékony világba, hogy hitünket, lelkünket emelje, építse” – vallja a szegedi művész.

A kiállítás megnyitója előtt Szabó Dávid kollégánk már lőtt is pár képet a remekművekről:

A kiállítást, amely szeptember 29-ig tekinthető meg az intézményben Szaplonczay Miklós atya, görögkatolikus pap nyitja majd meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb