Mindenmás

Napi pakk, péntek: kánikula jön, érkezik az Állatkertek Éjszakája

Remek programot tartogat a hét utolsó napja: az Állatkertek Éjszakáján látványetetéssel készül a Szegedi Vadaspark, ma ünnepel Shania Twain és Szilágyi Tibor, ezen a napon hangzott el a történelem egyik leghíresebb beszéde. A reggeli kávé mellé összeszedtünk minden érdekességet a mai napról.

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL MA NÉVNAPJUKON

Ágoston, Adelina, Adelinda, Alfréd, Gusztáv, Hermina, Mózes, Pelágia, Pelágiusz

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1590 éve augusztus 28-án ünnepeljük Szent Ágoston napját, aki a kereszténység egyik legnagyobb filozófusa volt. Életművéből táplálkozik a középkor ideológiája, s hatása szinte napjainkig érvényesül.
  • 271 éve született Johann Wolfgang Goethe német költő, regény- és drámaíró. Legfontosabb műveinek felsorolása alig áttekinthető: Az ifjú Werther szenvedései szentimentális levélregény, hatása egész Európára kiterjedt. Híres balladái (A villikirály, Az isten és a bajadér, A bűvészinas, A korinthusi menyasszony), a Schillerrel való versengés során keletkeztek, témájuk régi és távoli forrásokból származik, melyek Goethe foIdoIgozásában mély erkölcsi és mítikus tartalommal telítődtek. Ismert műve még a Wilhelm Meister tanulóévei, a Hermann és Dorothea, a Vonzások és választások. Késői szerelmének csodás terméke a Marienbadi elégia, amely búcsú is az élettől. Halála előtt befejezte félbehagyott műveit, az Utazás Itáliábant, a Költészet és valóság önéletrajzi köteteit, s lezárta főművét, a Faustot, a “világkölteménynek” szánt tragédiát, amely élete főműve lett.
  • 208 éve látta meg a napvilágot Rudolf von Alt osztrák festőművész, aki településeket ábrázoló részletgazdag képeiről ismert.
  • Ma lenne 112 éves Robert Merle francia regény- és drámaíró, esszéista, irodalomtörténész. Regényeiben a háború, az erőszak és a tömegtéboly eredőit és hatásait igyekszik bemutatni. Könyveinek sikerét fokozza, hogy nagy felelősségtudattal alkalmazott társadalomkritikáját izgalmas, fordulatos meseszövéssel párosítja. Híresebb művei: Mesterségem a halál, A sziget, A Moncada, Fidel Castro első csatája, Állati elmék, a Malevil és a Védett férfiak.
  • 103 éve született Jack Kirby amerikai képregények egyik legkiemelkedőbb rajzolója, akinek művészete és munkássága nagyban befolyásolta a szakmát. Már 18 évesen segédrajzolóként dolgozott Popeye és Betty Boop-rajzfilmeken, majd beállt asszisztensnek Will Eisner stúdiójába. 1941-ben Joe Simonnal együtt találták ki Amerika Kapitány, az első hazafias szuperhős figuráját. Karrierje nagy részét innentől kezdve a Marvel Comicsnál (illetve annak jogelődjénél) töltötte, bár időközben sokat dolgozott a DC Comicsnak is. Utóbbi cégnél hozta létre a Challengers of the Unknown sorozatot, amely számos tekintetben a Fantasztikus Négyes előfutárának tekinthető. A hatvanas években beindult Marvel-univerzum egyik legfőbb építőmestere volt Stan Lee-vel együtt. Ő volt az első rajzolója az Fantasztikus Négyesen kívül a Hulknak és az X-Mennek is.
  • 78. születésnapját ünnepli Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színész, rendező, a Halhatatlanok Társaságának tagja, Jean Reno magyar hangja.
  • 73 éves Gothár Péter, Kossuth-díjas filmrendező, díszlet- és jelmeztervező, a Nemzet Művésze.
  • 57 éve elindult a MALÉV első Európán kívüli járata, egy IL-18 típusú gép repült Athénba és Kairóba. A Budapest-Athén-Kairó útvonalon közlekedő menetrend szerint járat hetente egyszer szállt fel. A repülőgép egy négy légcsavaros, gázturbinás IL-18-as típusú, 89 személyes gép volt. A menetidő Budapest és Athén között 2 óra 20 perc, Athén és Kairó között 2 óra, a teljes Budapest-Kairó közötti – beleértve az athéni tartózkodást – 5 óra 10 perc volt.
  • Szintén 57 éve Martin Luther King, Jr. amerikai baptista tiszteletes megtartotta “Van egy álmom…” kezdetű beszédét. Martin Luther King, Jr. polgárjogi harcos, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége volt. A Washingtoni Menetelés során megtartott “Van egy álmom…” kezdetű beszéde óriási nyilvánosságot hozott a polgárjogi mozgalomnak, Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává emelte.
  • 55. születésnapját ünnepli Shania Twain, countryzene királynője.
  • 51 éves Jack Black amerikai színész, szinkronszínész, komikus és zenész. Barátjával, Kyle Gasszel közösen alkottak egy félig komédia, félig rock duót, a Tenacious D-t. Ismertebb filmjei: A kábelbarát, Narancsvidék, Trópusi vihar, Rocksuli, A nagyon nagy Ő.

JÖN AZ ÁLLATKERTEK ÉJSZAKÁJA

Hosszított nyitva tartással készül a Szegedi Vadaspark augusztus 28-án, pénteken az Állatkertek Éjszakájára. A megszokott programoktól eltérően most egy kellemes esti sétára invitálják a vendégeket, ahol az éjszakai etetést is meg lehet majd csodálni.

KÁNIKULA LESZ HÉTVÉGÉN

Meleg, napos időben lesz részünk a hétvégén Szegeden. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, ám vasárnap beköszönt egy kisebb hidegfront, ami csapadékot és lehűlést hozhat.

Pénteken fátyolfelhős-napos, száraz idő várható. A szélirány déliesre fordul, a friss hajnalt követően a maximumok 26 és 31 fok között alakulnak a térségben.

EGYÜTT ZENÉLT PLACIDO DOMINGÓVAL IS

A vajdasági születésű Balázs Piri Soma életét már gyermekkora óta meghatározza a komolyzene. A zongora szerelmese tehetségének és szorgalmának köszönhetően már most elmondhatjuk, hogy óriási utat járt be, ami a muzsikálást illeti. Pedig még csak mindössze 16 éves. A siker számára lehetőség. Ezzel a lehetőséggel pedig immár évek óta az anyaországban gazdálkodik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb