Közélet

Orbán: állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő kiemelte: “okosabbak vagyunk, mint voltunk”, mert van tapasztalat. “Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött. Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is” – mondta, jelezve, hogy 1,7-1,8 millió ember küldte vissza a kérdőívet.

A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését – az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését. Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van.

A kormányfő szerint egész Európában Magyarország védekezett a legsikeresebben, ezért óvatosnak kell lenni egy esetleges változtatásnál, nehogy rosszabb helyzetet idézzenek elő, mint amit eddig sikerült elérni. Magyarország a védekezés sikerét emberéletekben méri – folytatta -, és “ott az első csatát megnyertük”.

A hasonló lélekszámú Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint itt – jegyezte meg Orbán Viktor, aki ezért arra figyelmeztetett: Magyarországon nagyon kell vigyázni arra, hogy a kialakult és az eddig bevált kompakt védelmi rendszer melyik elemén változtatnak, nehogy épp ellenkező legyen a hatás.

A határzárat úgy kommentálta: a vírus már Magyarországon belül van, az itteni terjedését lassítani, fékezni kell, de az utánpótlásvonalakat is el kell vágni, ezért vezettek be utazási korlátozásokat, amelyben vannak ugyanakkor kivételek is. Jelezte egyúttal, hogy pénteken is kormányülést tartanak, és ezen a részleteket tovább finomítják, hogy minél inkább elérjék “a lehető legnagyobb szabadságot az összes fontos, szükséges korlátozás mellett”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb