Közélet

Adminisztratív munkakörbe helyezték át a Szeviép ügyben is érintett Nóvé Ágnest, a Szegedi Törvényszék bírói tanácsának tagját

A szeptember 4-ei bírósági közlöny számolt be arról, hogy Nóvé Ágnest, a Szegedi Törvényszék Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanácsának tagját június 2-től határozatlan időre büntetés-végrehajtási bírónak nevezték ki. A pestisracok.hu információi szerint ez egyértelműen szakmai visszalépést jelent egy olyan bírónak, aki ezelőtt kiemelt büntető ügyeket tárgyalt, a jelenlegi beosztás ugyanis adminisztratív munkakörnek számít, melyben az állítás szerint még vádirattal sem fog találkozni a bírónő.

A történet egészen 2019 decemberéig nyúlik vissza, amikor is a Szegedi Törvényszék bírói tanácsa másodfokú ítéletében bizonyítottság hiányában felmentette mindhárom Szeviép-vezért a csődbűncselekmény vádja alól. Erre azt követően került sor, hogy az első fokon eljáró Szegedi Járási Bíróság még bizonyítottnak látta a bűncselekmény vád szerinti megvalósulását, vagyis azt, hogy az önkormányzati érintettségű építőipari cég vezetői saját érdekeltségű cégeikbe mentették ki tagi kölcsönök formájában a cég vagyonát. Ezzel összesen 11 milliárd forintnyi kárt okoztak, s a károsultak egy része még a mai napig nem részesült az őket megillető kártérítésben.

Fotó: MTI

Nóvé Ágnes azzal került a előtérbe, hogy úgy vett részt a Szeviép ügy tárgyalásaiban, hogy közben férjével közös cége szintén beszállítója lett a szegedi önkormányzatnak, illetve az önkormányzati cégnek.

Fotó: Szabó Dávid/Szeged365.hu

Nem Nóvé Ágnes volt az egyetlen, akinek a neve negatív színben tűnt fel a Szegedi Törvényszéken a Szeviép-ügy kapcsán.

  • a tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva, aki több önkormányzati érintettségű ügyben is eljárt, a valós értékéhez képest sokkal kedvezőbb áron jutott hozzá egy belvárosi önkormányzati lakáshoz úgy, hogy előtte nem is ő volt a bérlő, csak eltartási szerződést kötött annak lakójával – állítja a pestisracok.hu;
  • a büntető kollégium helyettes-vezetőjének, Nagy Andreának a feladatköréhez tartozott a büntető ügyek kiszignálása, közben, ahogy a pestisracok.hu felhívta rá a figyelmet, Nagy Andrea a másik vádlott védőjének, Szilágyi Jánosnak a párja.
Fotó forrása: pestisracok.hu

Az ügy tisztázására az OBH indított vizsgálatot, mely során az alább felsorolt változások, szankciók léptek életbe:

Átfogó bírósági vizsgálat, és fegyelmi eljárás indult az ügyben.

Nagy Andrea kollégiumvezető-helyettes ügykiszignálási jogkörét megvonták.

Nóvé Ágnest áthelyezték, büntető bíróból adminisztratív feladatokat ellátó büntetés-végrehajtási bíró lett.

Visszavonták a Szegedi Törvényszék megbízott elnökének, Tárkány-Szűcs Babettnek a megbízását.

Három bírót szolgálati bíróság elé állítanak.

A Kúria kizárta a Szeviép-ügyből a Szegedi Ítélőtáblát, a büntetőper harmadfokon Pécsre került.

Forrás:pestisracok.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb