Mindenmás

Tottifon: a jó hallás mindenkinek jár

Nemcsak életkortól függ a halláskárosodás megjelenése, de az biztos, hogy a tünetek minél előbbi felismerése és kezelése komoly mentális problémákat is megelőzhet. A szegedi Tottifonnál tudják, hogy nincs két ugyanolyan fül, épp emiatt személyre szabott megoldással orvosolják a kezdődő halláskárosodást.

KOMOLY PROBLÉMÁKHOZ IS VEZETHET A HALLÁSKÁROSODÁS

Az érzékek hierarchiájának csúcsán már az ókor óta a látás és a hallás található megelőzve a szaglást, az ízlelést és a tapintást. A hallás és a látás a kognitív folyamatok nélkülözhetetlen elemeként jelent meg Arisztotelésznél, de szakemberek szerint is komoly hatással van az érzékszervek működése a lelki állapotunkra.

„Ha változást tapasztalunk a hallásunkban, minél hamarabb el kell kezdeni a készülék használatát. Mert ha viszonylag hamar kiderül, hogy hallássérülése van valakinek, és rendszeresen használja a hallókészülékét, a hallásromlás és a beszédértés romlásának folyamata lassulhat, vagy megállhat. Ezáltal a demencia kialakulása is lassítható vagy elkerülhető” – mondta el a Szeged365.hu-nak Tóthné Kránicz Zsuzsanna, a Szent István téri Tottifon tulajdonosa és vezető audiológusa.

Súlyos, lélektani szövődményei lehetnek a hallás romlásának: aki nem érti meg embertársait, könnyen bezárkózik, nem jár társaságba, emiatt depresszió is kialakulhat, ami miatt a mentális képességek rohamosan elkopnak.

SZEMÉLYRE SZABOTT MEGOLDÁSSAL ELKERÜLHETŐ A BAJ

„Nagyon fontos, hogy személyre szabottan tudunk hallókészüléket ajánlani. Aki tőlünk kap hallókészüléket, ne egy fiókban rejtegesse, hanem bízzon meg bennünk, és nyugodtan jöjjön be hozzánk panaszaival, mert itt segítséget kap. Nyomon követjük az ügyfél állapotát, és rendszeres kontroll vizsgálaton újrakalibráljuk a készüléket, ha kell.” – tette hozzá a szakember.

A folyamatos vizsgálat azért is fontos, mert egy készülék kihordási ideje 6 év, és ha ezen időszak alatt a hallásban változás történik, a hallókészüléket finomhangolni kell, hogy minél komfortosabb és jobb legyen a hallás élménye. A Tottifon weboldalán található készülékek közül több már bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonhoz vagy a TV adapter által a tévékészülékhez, így a használójuk közvetlenül a fülében hallja az adás hangját.

A Tottifon előnye, hogy míg a legtöbb hallásszalonban 2-3 gyártó készülékeit lehet megvásárolni, független forgalmazóként 6 cég termékeit kínálja, így a legtöbb halláskárosodásra első kézből tudnak megfelelő megoldást ajánlani.

„A függetlenség nagyon fontos számunkra, hiszen minden ember és minden hallásprobléma más és más. Ahhoz, hogy a legjobb megoldást találjuk meg, több lehetőség közül kell tudnunk választani, így minden ügyfelünknek újra visszaadhatjuk a tiszta és pontos hallás élményét” – zárta gondolatait Tóthné Kránicz Zsuzsanna.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb