Szegedi Arcok

Szeged legismertebb lemezlovasa karanténban – DJ Lennardot néhány napig most biztosan nem látjuk a szegedi éjszakában

Szeged egyik legismertebb party arca két hetes karanténba került. DJ Lennard szeptember első néhány napját Szicíliában töltötte testvérénél, ahonnan hazatérve ő is és a szülei is önként választott karantén alá kerültek. És bár a lemezlovas jól van, koronavírusra utaló tüneteket nem produkál, a szabály az szabály… Mi pedig rákérdeztünk, hogy hogy viseli.

DJ Lennard kétségkívül az Alföld egyik legismertebb és legközkedveltebb lemezlovasa. A koronavírus-járvány azonban az ő hivatását és ezáltal a mindennapjait is megsínylette, ugyanis rengeteg fellépése került lemondásra. Lennard azonban próbált előnyt kovácsolni mindebből. Sokat pihent, edzett, főzött, új dalokon dolgozott és türelmesen várta, még az első hullám lecseng. A korlátozások enyhítését követően pedig ismét színpadra állt, sokunk nagy örömére. Ám szeptember elején Szicíliába utazott, ahol szüleivel együtt a testvérét látogatta meg, hazatérésekor azonban önkéntes karanténba kényszerült.

Milyen célból utaztál a hónap elején Szicíliába?

Az utazás célja a testvérem születésnapjának megünneplése volt, ezen apropó kapcsán döntöttünk úgy a szüleimmel, hogy Szicíliába utazunk és meglátogatjuk őt. Vagyis, ez egy már korábban megtervezett utazás volt, ismerve a helyzetet és a körülményeket.

Milyen intézkedések és szabályok mentén zajlott ez az utazás?

Természetesen úgy a kiutazás, mint a visszatérés ideje alatt minden intézkedést és szabályt betartottunk. Magyarországon és Olaszországban is minden csekkolási pontnál lázmérésben volt részünk és a maszkot is rendeltetésszerűen ott és akkor, amikor csak kellett viseltük. Mikor megérkeztünk, ezen felül más intézkedésben nem volt részünk. Amikor hazatértünk akkor viszont a gépről való leszállás – ahol megjegyzem a 200 fő helyett, mindössze 22-en utaztunk – irányított volt. Mielőtt elhagytuk volna a repteret, ki kellett töltenünk egy kérdőívet azzal kapcsolatosan, hogy hol jártunk, milyen célból, mennyi időt töltöttünk ott, emellett néhány személyes adatot is meg kellett adni, majd ezt követően megkaptuk a piros színű papírt, amelyet mint azt elmondták, kötelező jelleggel ki kell ragasztanunk a lakásunk ajtajára, jelezve az önkéntes házi karantént. Amellett azért nem mehetek el, hogy a körülmények azért igen csak bizonytalanná tették a külföldre való kiutazást és az onnan való hazatérést is. A légitársaságok ugyanis szinte percenként törlik járataikat érdeklődést hiányában. Mi azonban azt kell, hogy mondjam, nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy minden úgy alakult, ahogyan azt terveztük.

A gyakorlatban hogyan néz ki pontosan ez az önkéntes karantén?

Szerdán este érkeztem, csütörtök reggel felhívtak a Nemzeti Népegészségügyi Központból, adategyeztetés céljából, majd kaptam egy e-mailt, amely a szabályokat részletezi és két lehetséges opciót kínál arra, hogy hogyan történjen a hatósági ellenőrzés. Az egyik lehetőség, hogy a rendőrök minden nap kijönnek és személyesen nézik meg azt, hogy itthon vagyok-e, a másik egy applikáció, amely segítségével gyorsabb és egyszerűbb ez a fajta, napi szintű csekkolás, ami szelfizéssel történik. Én ez utóbbit választottam. A karantén alól való mentesülés viszont végtelenül bonyodalmas, és a kettő hétből nagyjából egyet szinte teljesen el is vesz. Ugyanis, aki úgy dönt, hogy saját költségre elkészítteti a két tesztet, az egyrészt 70 ezer forinton alatt nem ússza meg mindezt, másrészt, mindössze tényleg csak néhány napot nyer, mert az első tesztet követően egy napot kell várni az eredményre, majd 48 órát kell várni még a másodikat is elvégzik, amely eredményét megint csak egy nappal később ismerhetjük meg, és ezt követ aztán még néhány üres nap, mivel az ANTSZ ellenőrzi ezeket az eredményeket. Viszont, ha ez az ellenőrzés hétvégére esik, – márpedig nagy rá az esély, ugyanis már a tesztek elvégzése is időpont foglalás, valamint az ANTSZ egyeztetésével és engedélyezésével valósítható meg – még később részesülhetünk abban a bizonyos mentességben.

Milyen különbségeket véltél felfedezni Olaszország és Magyarország között, ami a koronavírus terjedésének megfékezését illeti?

Meglepően kevesen járták az utcákat és a tereket, az üzletekben és a benzinkutakon is sokkal kisebb volt a jövés-menés, mint idehaza, a repülőterekről nem is beszélve…. Kis túlzással, de szinte teljes üresség fogadott bennünket induláskor és érkezéskor is. A maszk viselése és a távolságok megtartása természetesen az imént felsorolt helyeken ugyanúgy, mint idehaza elengedhetetlennek minősült. Viszont semmilyen megkülönböztetésben nem volt részünk turistaként. Legalábbis azon a területen, ahol mi jártunk nem volt erre precedens.

És végül, hogyan viseled és töltöd majd ezt a pár napot?

Egyelőre gyorsan múlnak a napok, még az utazás élményei táplálnak. Azt viszont még magam sem tudom, hogy mivel ütöm el a hátralévő időt. Minden bizonnyal edzek és zenélek is majd.

Fotó: DJ Lennard hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb