- Hirdetés -
- Hirdetés -
13 C
Szeged
2020, október 27., kedd

- Hirdetés -
- Hirdetés -
Kezdőlap Blog 120 szegedi futballévünk, 120 részben – archív fotókon (5. rész)

120 szegedi futballévünk, 120 részben – archív fotókon (5. rész)

Nagyon mélyek az immár 121. évében járó szegedi labdarúgás gyökerei… De mindez menthetetlenül elvész, ha nincs respekt a nagyszerű elődök előtt és nem állítjuk követendő példaként a felnövekvő újabb generációk számára!

Július közepén indult, stílszerűen 120 (!) részből álló cikksorozatunk  ezt a nemes célt igyekszik szolgálni azzal, hogy  Vitos György (fotónkon) – immár  négy évtizede hű  futballkrónikásunk –  az 1899-től számított időutazásában végig kíséri a patinás múltra visszatekintő szegedi futball korábbi sikereit, hazai és nemzetközi eredményeit – a Szeged1899 rajongói portál több száz archív fotóját is felhasználva…

Bizony, az I. világháborút követően nem sokkal bekövetkezett a 125 éves jubileuma felé közelítő szegedi labdarúgás legelső aranykorszaka…

Immár sporttörténeti tény: a 121. (!!) évében járó szegedi labdarúgás eddigi legnagyobb mecénásához, Bástyai Holtzer Tivadar nevéhez fűződik a legelső szegedi csapat, a Bástya FC részvétele a legnépszerűbb sportág élvonalában!

1926 nyarán az “Elnök úr” is ott látható talpig fehérben a számos egykori kiváló focilegenda között…

Végre elérkezhettünk 1926 nyarához, nevezetesen a profizmus magyarországi bevezetéséhez!

Amikor Szeged és Szombathely mindenkori elit együttese – az első két vidéki klubként – bemutatkozhattak az élvonalban!

Ezáltal igazi sporttörténeti kuriózumként leírható: az 1926/1927-es idény volt a legelső magyar profibajnokság, melyben nyolc (!) fővárosi csapat társaságában két vidéki is elindulhatott és a szombathelyiek dicséretes negyedik helyezése mellett ugyancsak újoncként hetedik lett a Szeged, igaz már – az eddigi legnagyobb szegedi futball-támogató tiszteletére – Bástya FC néven!

A szegedi labdarúgás nagy jelentőségű napja volt tehát 1926. június 26-a, amikor a sokszoros vidékbajnok SZAK felvette a kiváló üzletember és önzetlen mecénás, az újszegedi stadiont is  1912-ben felépíttető Bástyai Holtzer Tivadar vezetéknevét!

Íme a legelső élvonalbeli szegedi meccs sporttörténeti értékű csapatfotója, amely a Szegedi Bástya – Bp. Nemzeti SC  4:2-re végződő élvonalbeli bajnoki találkozó előtt készült:

Élvonalbeli újoncként a címvédő és bajnokrekorder Ferencvárost is  – 1926. október 17-én –  bizony, 3:1-re(!!) elverték Szegeden…

 Íme a korabeli lapok ide vonatkozó méltatásai:

Majd a másik bajnokrekordert, az akkoriban már világklasszis Orth Györggyel felálló Hungáriát (ma MTK Budapest) pedig 1:0-ra győzték le – ugyancsak Szegeden!

Az idény végén így nézett ki a tabella élcsoportja ill.  szegedi érdekeltségű része:

1. Ferencváros,  2. Újpest,  3. Hungária (jelenleg MTK)…

7. Szegedi Bástya  18, 6, 4, 8, 26-27, 16 bajnoki ponttal.

Kezdetnek nem volt éppenséggel rossz, sőt…De a következő években tovább folytatódott a legutóbbi 20 évünkben “ismeretlen fogalomnak” számító szegedi élvonalbeli sikersorozat!1926-2000 között összesen 51 alkalommal…

Vitos György

(Folytatjuk)

Szeretnél még többet megtudni Szeged focimúltjáról?

Szeged1899 rajongói oldalt és a “120 éves szegedi futballhistória című könyvet  – a korábbiakkal együtt – itt éred el: 

- Hirdetés -
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legfrissebb

- Hirdetés -
- Hirdetés -
- Hirdetés -