Mindenmás

Íme néhány magatartási szabály, amivel elkerülhetjük a fertőzést

A koronavirus.gov.hu oldalon napvilágot látott néhány magatartásbeli szabály, amely betartásával elméletileg sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a koronavírussal való megfertőződést. Ezeket alább most mi is összefésültük neked:

  • A lista szerint az egyik legfontosabb szabály, hogy viseljünk maszkot az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban és alapvetően minden olyan élethelyzetbe, ahol a 1,5 méteres távolságot nem tudjuk tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet, ha például idős családtagunkat látogatjuk meg.
Fotó: blog.repjegy.hu
  • A gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb, hogy folyó, meleg vízzel és szappannal mossunk kezet, figyelve a kéz minden részére, és a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson.
  • A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot és mossunk kezet.
  • Az otthonunkat, a közösségi tereket, az irodákat takarítsuk, fertőtlenítsük rendszeresen.  Szellőztessünk gyakran és hazaérve mossunk alaposan kezet. Ha idős, krónikus beteggel vagy koronavírus-fertőzöttel egy háztartásban élünk, akkor mindezekre a szabályokra fokozottan figyeljünk. Az idősek védelme érdekében idős családtagot csak akkor látogassunk, ha egészségesek vagyunk.
  • Lehetőleg kerüljük a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is igyekezzünk figyelni az óvintézkedésekre. Lehetőleg most a szabadban sportoljunk és kerüljük az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben.
Fotó: hazipatika.com
  • Az üzletekben céltudatosan vásároljunk, a  maszk takarja el az orrot és a szájat, ne fogdossuk feleslegesen a termékeket és ne nyúljunk az arcunkhoz. Ahol lehet, lehetőleg érintésmentes fizetési módot válasszunk. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után mossunk kezet!

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb