Közélet

Az egészség jegyében: csütörtökön adták át a vértói futókört

Ha péntekre virradóra már bőszen sprintelő futóbolondokat pislogsz ipoly sori erkélyedről, annyira ne löttyintsd ki a kávéd: csütörtökön adták át a régóta szépítgetett, 1 km hosszú vértói futókört. Hivatalosan a szegediek egészségben töltött éveinek növelését segíti elő az említett rekortán pálya, amit az Országos Futópálya-építési Programban alakított ki a város. Révész Máriusz kormánybiztos is letesztelte a pályát az átadó előtt és után is.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365, előkészületek

AZ ÚJ FUTÓPÁLYA A KÖRNYÉKBELIEK EGÉSZSÉGÉT SZOLGÁLHATJA

Csaknem 110 millió forintból épült futókör a Vértó körül a kormány 45 millió forintos támogatásával valósulhatott meg. A létesítményt csütörtökön adták át. Az eseményen Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, azért dolgoznak, hogy megteremtsék a feltételeit annak, hogy az országban minél többen mozogjanak és éljenek egészségesen, ehhez pedig vonzó lehetőségeket biztosítanak. “A kutatások szerint, ha egy ember hetente 2,5 órát sportol, akkor az egészségben eltöltött élettartama 4,2 évvel növekszik. Ha itt, ezen a nagy lakótelepen csak száz embert ösztönöz arra a futókör, hogy mozogjon, akkor már összesen 400 évvel tovább élnek az itt lakók. De bízunk benne, hogy legalább 2-300 ember kap kedvet a sportoláshoz, így több ezer évet nyújthatunk pluszban a szegedieknek” – emelte ki Révész Máriusz.

ÉVI NÉGY SPORTVERSENYNEK ADHAT OTTHONT A LÉTESÍTMÉNY, HAMAR MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉS

Egy kilométer hosszú, 120 centiméter széles, rekortán borítású pályát alakítottak ki, a munkálatokat a Szabadidősport – eseményszervezők Országos Szövetsége felügyelte. Kiderült, a szegedi önkormányzat a programban azt is vállalta, hogy évente négy sporteseményt szervez a futókörhöz kapcsolódva. Nagy Sándor alpolgármester közölte, ahogyan a ligetben, úgy a Vértónál is a Zöld város projektben tervezték megépíteni a futópályát, azonban megjelent közben a Miniszterelnökség kiírása, amire pályáztak és nyertek, így az uniós finanszírozású projektből kiemelték a futókört, külön programként valósították meg. Így hamarabb kaptak rekortán pályát a szegediek, viszont világítást majd a Zöld Város projektben építenek ki a körhöz. A körzet önkormányzati képviselője, Kozma József elmondta, ennél jobb célra nem igazán lehetett volna elkölteni 110 millió forintot, hiszen rövid idő alatt sok egészséges évvé válik az összeg. A képviselő azt kívánta a szegedieknek, hogy használják egészséggel a kört.

Az új futópályáról még szeptember 19 – én volt szerencsénk leközölni egy szívderítő fotóriportot:

Forrás: delmagyar.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb