Szegedi Arcok

Eladó a brutálisan meggyilkolt Kulin Bán röszkei szellemkastélya

Szellemkastélyt valaki, Szeged mellett, relatíve olcsón? Mindössze két lakás áráért hirdetik azt a Röszke melletti panorámás, vízparti kúriát, ahol anno a legendás Kulin Bán lakott. A Holt-Tisza partján elterülő 500 nm-es kastély tornyai egy 920 nm-es telken merednek a magasba, jelenleg 50 millió forintért hirdetik különféle adok-veszek oldalakon, mi a Szegedi Biznisz nevű csoportban akadtunk rá.

DE KI AZ A KULIN BÁN?

Ingatlan apróhirdetésekről nem szoktunk beszámolni a Szeged365.hu-n, igazából bármennyire is korrektnek tűnő összeg 50 millió Ft egy kastélyért (rendben, sok pénz, de ha belegondolunk, hogy Szegeden még mindig 20 millió forintokért hirdetnek panellakásokat, már más a leányzó fekvése), csak úgy nem írnánk róla. Úgy viszont már sokkal izgalmasabb a sztori, ha leírjuk, ki volt az ex-tulajdonosa: Kulin Bán, avagy a legendás Dr. Bacskulin József, a milliomos szegedi-vajdasági szemész, aki 2006 nyarán egy brutális rablógyilkosság áldozata lett. La Palma-i villájában ölte meg egy szerb és egy német férfi, akik ötven késszúrással végeztek vele, elvágták a nyakát, a koponyáját pedig kalapáccsal törték be.  

Bacskulin József 1927-ben született a folyó partján egy kicsit lejjebb, az akkor már a Vajdasághoz, tehát a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz tartozó Horgoson. A szakmájában roppant elismert szemészprofesszor könyvbe, de minimum filmbe illő életutat tudhatott maga mögött. A diplomáját 1954-ben Zágrábban kapta meg, az akkori Jugoszláviában. Később német állampolgárságot is szerzett, majd a hetvenes években került a Kanári-szigetekre, ahol szemészként praktizált, később pedig a spanyol állampolgárságot is felvette. Bacskulin szenvedélyes sakkozó volt, de még nagyobb gyűjtő: saját vagyonából vásárolt relikviákat, barátai szerint egy közös Petőfi-Horthy-Kádár múzeumot szeretett volna létrehozni. Megvásárolta a Kádár-hagyaték egy részét, de vett néhány Horthy Miklóshoz köthető személyes tárgyat is. Szegeden nagy híre volt az 1848-49-es szabadságharchoz köthető kardjainak, sőt, azt hitte, még Petőfi Sándor zsebóráját is megvette – utóbbiról később kiderült, hogy kamu volt, sosem volt a költőé. A szemészprofesszor állítólag egy németországi széfben őrizte Metternich kancellár aranygyűrűjét és Ferenc József császár egy értékes medalionját. 

Többször hangoztatta, hogy úgy érzi, meg akarják ölni. Sejtése beigazolódott: a 79 éves férfit 2006 júniusában saját La Palma-i villájában gyilkolták meg brutális kegyetlenséggel: az idős szemészprofesszort ötvenszer szúrták meg késsel, majd elvágták a nyakát, a koponyáját pedig kalapáccsal betörték. A tettesek áldozatuk autóján menekültek el, a spanyol hatóságok a két gyanúsítottat a szigeten kapták el: az egyik Bacskulin 63 éves szerb alkalmazottja, Slobodan Ladic volt, a másik pedig annak 31 éves német vendége, Eike Riemann – írta meg 2006-ban a Blikk. Egy panzióban fogták el őket, és egy-egy Frankfurtba szóló repülőjegyet találtak náluk. Később a német férfi vallomást tett, és Ladicot jelölte meg fő vétkesnek, de a vendégmunkás azt állította, hogy semmire sem emlékszik.

SZELLEMKASTÉLY, 50 MILLIÓÉRT, SZEGED MELLETT

“Eladó Panorámás vízparti Kúria Röszkén A holt Tisza partján, remek adottságokkal, leginkább befektetőknek ajánlom! Víz, villany, gáz, csatorna a telken belül. 920nm-es telken 500 nm épület, 2x50nm pince, panorámás óriás tető terasz, fedett medence. Nagy értékű autó beszámítás is érdekel!” – szól a hirdetés, amin nemhogy megakadt a szemünk, de kb. kiverte azt. A szerb határra épült kastélyról pár éve az Index.hu is írt egy nagyot, az akkori állapotok elég elkeserítően festettek. A hirdetéshez feltöltött nem túl klassz minőségű fotók egyébként kategóriákkal jobb helyzetet mutatnak, mint az említett cikk:

A portál pár évvel ezelőtti cikkében, az egyik megszólaló szomszéd elmondása alapján már az építés éveiben is legendák keringtek a kastélyszerű épületről. Anno egy családi ház állt a telken, amit Bacskulin először kibővített, majd téglabástyákat építtetett hozzá. A cél az volt, hogy a bástáykra felállva a szülőföldjére láthasson. Az építkezés tragédiába torkollt: az egyik román vendégmunkás olyan súlyosan megsérült, hogy belehalt sérüléseibe. A kúria elkészülte után Kulin Bán pávákkal és különféle egzotikus madarakkal népesítette be a telket.

BALHÉ A HAGYATÉK KÖRÜL

Kulin bán végrendeletében kitagadta a feleségét és a fiát a hatalmas örökségből, és úgy rendelkezett, hogy azt teljes egészében hazafias célokra fordítsák – írta a Szabad Föld. Többek között húsz százalékot kapjanak a sokgyermekes székely, csángó és magyar családok. Húsz százalékot a 8 évesnél fiatalabb, 5 százalékot a szenior sakkozók. A Magyarok Világszövetségére 15 százalékot hagyott. Álmodóvár létesítésére és karbantartására, valamint a vagyona kezelésére húsz százalékot. Öt százalékot azoknak, akik az ő méltó öregkoráról és életművéről gondoskodnak.

A magyarországi vagyon hagyatéki tárgyalására Szegeden került sor, amit a közjegyző úgy folytatott le, hogy erre a Magyarok Világszövetségét nem idézte meg. A megismételt hagyatéki tárgyaláson, 2009. november 26-án a szövetség képviselője bemutatta Kulin Bán 2006. január 1-én írt végrendeletének indigós példányát, amit az MVSZ szerint a közjegyző nem kívánt érdemben tárgyalni, és ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzést hozott, amellyel a 31 magyarországi ingatlant és a négy magyarországi bankszámla-betétet a Bacskulin végrendeletéből kizárt német özvegyének és szintén kitagadott fiának, valamint a ki nem tagadott, gondnokságra szoruló lányának ítélte.

Forrás: Index.hu, Blikk.hu, Youtube, Szabad Föld

Hirdetés: Szegedi Biznisz csoport

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb