Közélet

Minden mentőautó rendelkezik az antigén típusú gyorsteszttel a megyében

Október 13-tól minden mentőautó rendelkezik az antigén típusú gyorsteszttel a megyében, tudhattuk meg az Országos Mentőszolgálattól, amelynek segítségével már 15-20 perc alatt eredményt is kaphatunk.

Az antigén típusú gyorstesztet a mentők kizárólag a COVID-19 gyanús betegek kórházi elhelyezésének során a betegutak optimalizálására használják, annak érdekében, hogy a gyorsteszttel igazolt pozitív eseteket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre tudják szállítani, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk.

A gyorsteszt szerint negatív, de COVID-19 gyanús (tünetekkel rendelkező) betegeket továbbra is potenciálisan fertőző személynek kezeli a Mentőszolgálat, ekkor azonban a COVID-19 gyanús (de nem megerősített) betegek ellátására kijelölt intézménybe szállítják őket.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Az antigén típusú gyorsteszt 2020.10.13-tól kiosztásra került minden mentőautóra Csongrád-Csanád megyében is, azóta egy külön eljárásrend alapján már több száz esetben használták is ezeket a mentősök.

A vizsgálat során a PCR teszthez hasonlóan orrgarat hámsejt mintavételezés történik, majd reagens oldat és tesztcsík segítségével 15-20 perc alatt már eredményt is kaphatunk, amely a vírus antigénjének kimutatásán alapul.

A vírus örökítő anyagának laboratóriumi kimutatásán alapuló PCR-mintavételezés továbbra is az NNK mindenkor érvényes eljárásrendje szerint történik.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb