Mindenmás

Napi pakk, hétfő: itt a maszkviselés új szintje Szegeden is, mától még szebb a Reök-palota, kerüld el az Algyői utat!

Mától lépnek életbe a legújabb járványügyi szigorítások, így hétfőtől már az éttermekben és a szórakozóhelyeken is viselnünk kell a maszkot. A reggeli csúcsban nagy torlódás várható az Algyői úton, de legalább az időjárás kegyes lesz hozzánk, és az egészségügyi szakdolgozók is béremelést kapnak mától.

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!
Achillesz, Achilles, Ahillész, Aténa, Aténé, Athena, Atina, Bató, Batu, Batus, Rátold, Tóbiás, Viktor, Vitéz – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton.
  • 130 éve Szegeden megszületett Terescsényi György író, költő. Ismertebb művei közé tartozik a Hősök és a Bolygó magyarok című regénye, a Dávid hegedűje című verseskötete és Merre van Napkelet? című ifjúsági regénye.
  • 118 éve megszületett Illyés Gyula Kossuth-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő, az MTA tagja.
  • 114 éve látta meg a napvilágot Luchino Visconti olasz filmrendező, a neorealizmus egyik legjelesebb képviselője, a Megszállottság, a Vihar előtt, Rocco és fivérei rendezője.
  • 107 éve jött világra Burt Lancaster, Oscar-díjas amerikai színész. Legismertebb filmjei az Újra szól a hatlövetű, az Airport, Elmer Gantry, Buffalo Bill és az indiánok, Kemény fiúk.
  • 54. születésnapját ünnepli David Schwimmer amerikai színész, producer, rendező, a Jóbarátok Ross Gellere.
  • 20 éve a Nemzetközi Űrállomásra megérkezett az első állandó személyzet.

KELLEMES LESZ A HÉTFŐI IDŐJÁRÁS

A borongósabb vasárnap után a hét elejére ismét elkezdhet felmelegedni az idő. A pirkadó hajnalban ugyan még kicsit csípősebb idővel számolhatunk, napközben már mosolygósabb arculatát mutathatja a város. Érdemes rétegesen öltözködni, ugyanis reggel azért már tartósan hűvösebb idő köszönt ránk, napközben azonban még mindig hosszú sétákon koptathatjuk cipőnket a Tisza-parton.

MASZKVISELÉS LVL 2

Mától kötelező a maszkviselés az éttermekben és a szórakozóhelyeken is, az arcot eltakaró eszközt csak akkor lehet majd levenni, ha az ember eszik vagy iszik. Az új a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik.

NOVEMBERTŐL EMELKEDIK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK BÉRE

A leterhelt szektorban újabb muníció a sikeres védekezéshez: november 1. után újabb 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére.

FERTŐTLENÍTIK A PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR ÉPÜLETÉT

Dékáni szünettel indul a hét az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatóinak, ugyanis november 2-4 között a COVID-19 fertőzés kockázatának csökkentése, a felsőoktatási képzés folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának érdekében fertőtlenítik a Kar épületeit.

INGYENES LÁTÁSVIZSGÁLATTAL DOBNAK MEG A RENDŐRÖK

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság idén is meghirdette a „Látni és Látszani 2020” elnevezésű kampányt. Az országos megmozdulás elsődleges indoka, hogy az út és látási viszonyok romlanak, melyek sajnálatos módon a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A kampányban arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át a járművüket és ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A kampányhoz szakszervizek és optikusok is csatlakoztak.

MÁTÓL MÉG GYÖNYÖRŰBB LESZ A REÖK-PALOTA

Hétfőn megkezdi az ünnepi készülődést a Szegedi Szabadtéri Játékok: a városban elsőként az európai szépségű szecessziós épület, a Reök-palota pompázik karácsonyi fényekben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb